Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z czerwoną kapustą

Zupa z czerwoną kapustą

Autor: Kardamonovy

Przepisów i artykułów: 361 Ocena: 5445

Dodano: 13.09.2017

Odsłon: 580

Zupa z czerwoną kapustą

Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • pół litra zakwasu z buraków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka octu winnego (lub więcej)
  • pół łyżeczki cukru (lub więcej)
  • pół małego pęczka koperku
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy, wrzucamy na patelnię, smażymy na wolnym ogniu około 10 minut, często mieszając. Po tym czasie dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy kolejne 3 minuty. Bulion podgrzewamy i wrzucamy do niego warzywa ze smażenia i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości warzyw. Dolewamy zakwas, ocet, dodajemy majeranek, cukier, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 5 minut. Przed podaniem dodajemy jogurt (pamiętajcie, żeby nie dodawać go do wrzącej zupy) i posypujemy poszatkowanym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń