Do góry

Przepisy Ambition

Sernik na korzennym spodzie

Sernik przygotowany według tego przepisu wychodzi aksamitnie gładki i puszysty, jak chmurka.

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Ok. 75 g śmietanki 36%
  • 150 g białej czekolady (połamanej na małe kawałki)

Spód:

  • 250 g kruchych ciasteczek (zmiksowanych)
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • Ok. 60 g roztopionego masła

Wykonanie:

Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Do środka wsypać zmiksowane ciasteczka, dodać masło. Wszystko wymieszać i mocno uklepać tworząc spód do ciasta.

Do miski wsypać pokruszoną na małe kawałki białą czekoladę. Zagotować śmietankę, zalać czekoladę i wymieszać, aż do osiągnięcia gładkiej masy. Wystudzić w temperaturze pokojowej.

Do dużej miski przełożyć twaróg, jaja, cukier puder, mąkę ziemniaczaną oraz wystudzoną białą czekoladę. Wymieszać za pomocą metalowej rózgi.

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Na przygotowany spód wylać masę sernikową, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Sernik piec ok. 40 minut. Po tym czasie uchylić drzwi piekarnika i wystudzić sernik. Włożyć na noc do lodówki. Po tym czasie sernik można serwować.

 

Pobierz bezpłatny ebook z przepisami na święta. Kliknij!

Pobierz e-booka

 

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń