Do góry

Dania główne Przepis na:

Chaczapuri z nadzieniem ziemniaczano – serowym.

Chaczapuri z nadzieniem ziemniaczano – serowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 379

Dodano:

Odsłon: 14642

Najpopularniejsza potrawa kuchni gruzińskiej. Chaczapuri z nadzieniem ziemniaczano – serowym smakuje obłędnie, do tego wygląda wspaniale, u nas podałam z sosem czosnkowym. Ciasto jest miękkie i puszyste. W zależności od regionu kraju, placek ten ma różne kształty, składniki oraz sposób przygotowania. To prosta i tania potrawa, a ile kucharek tyle sposobów na jej wykonanie i nadzienie. Wszystko zależy od gustu i smaku, u mnie wykorzystałam ziemniaki, które zostały od obiadu, oraz kawałek sera, który przewracał się w lodówce i nie było na niego chętnych. Tradycyjne nadzienie chaczapuri przeważnie jest serowe. Na moim blogu możesz również zobaczyć przepis na Chaczapuri Adżarskie w kształcie łódki.

Składniki

  • 3 placki
  • Ciasto:
  • mleko 400 ml ciepłego
  • 1 łyżka cukru
  • 10 g drożdży instant
  • 480 g mąki pszennej - +- u mnie wyszło 500 g
  • 1 łyżeczka soli
  • Nadzienie:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków od obiadu - ok. 500 g
  • 90 ml mleka
  • 50 g tartego żółtego sera
  • 1 garść po siekanego koperku
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
  • Dodatkowo:
  • 2 żółtka
  • olej 1 łyżka
  • sezam i czarnuszka do posypania
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chaczapuri z nadzieniem ziemniaczano – serowym.

Przygotowanie

  1. Do miski wlej mleko, wsyp cukier, drożdże i wymieszaj trzepaczką rózgową. Wsyp przesianą przez sitko mąkę, dodaj sól i całość wymieszaj ręką lub przy pomocy robota planetarnego.
    Na samym końcu wlej olej i jeszcze chwilę wyrabiaj ciasto, żeby odchodziło od ręki, lub misy robota.
    Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 45 min. w domu jest ciepło, więc ciasto szybciej wyrosło.
    Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub ubij takim tłuczkiem jak ubijam na filmiku na YT.
    Do ziemniaków wlej mleko, wsyp tarty ser, wrzuć garść posiekanego koperku, oraz do smaku sól i pieprz prawdziwy mielony. Całość dokładnie wymieszaj, następnie podziel na 3 równe części.
    Wyrośnięte ciasto chwile wyrób na delikatnie podsypanym mąką blacie, podziel na 3 równe części.
    Rozpłaszcz dłońmi pierwszy kawałek ciasta, możesz sobie pomóc wałkiem, żeby było szybciej.
    Nałóż na środek kule nadzienia, spłaszcz ja delikatnie, zbierz brzegi ciasta do góry i zlep je.
    Odwróć na drugą stronę i delikatnie rozpłaszcz dłonią, następnie rozwałkuj i przełóż na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli boisz się przenosić takie placki, możesz od razu na blaszce z papierem sobie rozwałkować.
    Tak przygotowane placki przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na 15 – 20 min.
    Roztrzep żółtka z olejem i posmaruj napuszone placki, palcami zrób kratkę, taką jak robię na filmiku. Tak przygotowane chaczapuri posyp sezamem i czarnuszką.
    Piecz w piekarniku 20 min. do zarumienienia, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu w temp. 180 °C.
    Podawaj z sosem czosnkowym.
    Smacznego!!!
    Filmik z wykonania Chaczapuri z nadzieniem ziemniaczano – serowym.
    Bądź na bieżąco z nowymi przepisami => Subskrybuj mój kanał!!!
    Jeśli filmik Ci się spodobał zostaw kciuka, komentarz, będzie mi bardzo miło. Dziękuje!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 20 lipca Cudowne smaki kuchni gruzińskiej <3
Bardzo smakowicie się prezentują :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 09 lipca Pięknie, rumiane i z pewnością bardzo smaczne placuszki. Muszę kiedyś się wybrać na jakąś wycieczkę do Gruzji. Obiecuję sobie to już od dość dawna. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pani_Domu 09 lipca Oj, ale apetyczne, muszę koniecznie spróbować! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 lipca Chaczapuri pyszności i do dziś pamiętam te smaki sprzed kilku lat, jak parę razy byliśmy w Gruzji :) Robią je na tyle sposobów, że nie ma monotonii. Mniami :) Odpowiedzi: 8 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Promocje na

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń