Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka ciekawostek o dyni
Szykowne i wyśmienite danie, które możemy podać na uroczysty niedzielny obia...
Odsłon: 211
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 53
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 250
W lodówce miałam ser, którego termin ważności dobiegał końca, zostało mi też...
Odsłon: 1042
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 665
Szykowne i wyśmienite danie, które możemy podać na uroczysty niedzielny obia...
Odsłon: 211
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 53
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 250
W lodówce miałam ser, którego termin ważności dobiegał końca, zostało mi też...
Odsłon: 1042
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 665
Składniki
Dynia jest popularnym warzywem jesiennym, pochodzącym z Ameryki. Zawiera dużo wody, jest też źródłem beta-karotenu i witaminy E. W miąższu można też znaleźć cukier, składniki mineralne: potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor oraz witaminy C, B1, B2, PP. W skład oleju z pestek dyni wchodzi dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dynia ma działanie przeciwzapalne i podnosi odporność organizmu. Zaleca się jej podawanie przy trudnościach w oddawaniu moczu, problemach z pęcherzem moczowym i nerkami, gdyż działa moczopędnie. Ponadto poleca się ją osobą z nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą, ponieważ obniża poziom cholesterolu we krwi. Istnieje wiele odmian tego warzywa (olbrzymia, piżmowa, olbrzymia), znakomitego dodatku do zup i potraw. Z powodu znacznej zawartości wody dynia gotuje się szybciej niż inne warzywa o twardej konsystencji, na przykład marchew czy ziemniaki. Jeżeli chcemy użyć dyni na zupę – krem, warto najpierw ją podpiec, zamiast gotować we wrzątku. Zachowa dzięki temu większą jędrność i bogatszy lekko orzechowy smak.
Dynia masłowa – piżmowa przymiotnik „masłowa” lepiej oddaje jej konsystencje i delikatny, lekko orzechowy rozpływający się w ustach smak. Zdrowe, młode okazy charakteryzują się jednolitą powierzchnią, bez pęknięć i przebarwień, jędrnym miąższem w soczystym kolorze i niską zawartością wody.