Do góry

Dania główne Przepis na:

Forszmak

Forszmak

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9655

Dodano:

Odsłon: 25456

Forszmak

Składniki

  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 800 g różnych rodzajów upieczonych, ugotowanych lub uwędzonych mięs (ja użyłam wędzonych szynek, baleronu, pieczonej gęsi)
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 plaster cytryny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/3 kubka zimnej wody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięsa kroimy w kawałki mniej więcej tej samej wielkości, obsmażamy. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę paprykę i cebulę, chwilę smażymy. Całość zalewamy bulionem. Następnie wrzucamy ogórki pokrojone w paski, liście laurowe, ziele, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 30 minut, pod koniec wrzucamy plaster cytryny. Mąkę wsypujemy do kubka z wodą, mieszamy. Wlewamy do tego trochę gorącego sosu z gotowania, mieszamy. Zawartość kubka wlewamy do forszmaka (najlepiej przez sitko) i znowu mieszamy. Zagotowujemy. Potrawa najlepiej smakuje na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 17 stycznia Dzięki za przypomnienie. Dzisiaj rzadko kto słyszał o takim daniu, z pozostałości mięs i wedlin najczęściej robi się tzw bigos ;) Gratuluję pysznej kuchni :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 05 stycznia Bardzo ciekawa potrawa, nigdy o niej nie slyszalam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 grudnia 2018 Po wczorajszym małym poście, dziś można skusić się na takie pyszne jedzonko :D SUPER :)

No i nie ma kaczki w składzie ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń