Do góry

Dania główne Przepis na:

Gnocchi z kiełbasą i szpinakiem

Gnocchi z kiełbasą i szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 2213

Dodano:

Odsłon: 1010

Gnocchi z kiełbasą i szpinakiem, połączone aromatycznymi przyprawami i zapiekane pod pierzynką z dwóch rodzajów sera, to przepyszny, sycący i bardzo łatwy do przygotowania posiłek, idealny na każdy dzień tygodnia.

Składniki

  • 1 opakowanie gnocchi
  • 380-400 gram ulubionej kiełbasy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 szklanka liści szpinaku
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki świeżo startego sera mozzarella
  • 1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
  • sól
  • pieprz czarny
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Gnocchi z kiełbasą i szpinakiem

Przygotowanie

  1. 380-400 gram kiełbasy pokroić w krążki.
    Drobno posiekać 2 ząbki czosnku.
    1 średnią cebulę pokroić w drobną kostkę.
    Ser Mozzarella zetrzeć na tarce w ilości 1/2 szklanki.
    Ser parmezan zetrzeć na tarce w ilości 1/4 szklanki.
    Listki szpinaku rozdrobnić w ilości 1 szklanki.
    Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.

  2. Na patelnię (nadającą się do zapiekania w piekarniku) wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu.
    Dodać pokrojoną w krążki kiełbasę i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż osiągnie ulubiony przez nas stopień podpieczenia z każdej strony.
    Po czym dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz 2 drobno posiekane ząbki czosnku, dokładnie wymieszać i smażyć, aż zmiękną i zeszklą się.

  3. Następnie wlać 1/2 szklanki bulionu drobiowego, dodać 1 puszkę krojonych pomidorów,
    1 łyżeczkę suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, 1/2 łyżeczki suszonej szałwii, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, sól i pieprz czarny do smaku oraz 1 opakowanie gnocchi.
    Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
    Po czym dodać 1 szklankę rozdrobnionych liści szpinaku i delikatnie wmieszać je, tak aby zostały pokryte bulionem.
    Podgotować jeszcze ok. 3-5 minut.

  4. Tak przygotowane składniki zdjąć z ognia, posypać równomiernie 1/2 szklanki startego sera mozzarella, 1/4 szklanki startego sera parmezan i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika.
    Piec ok. 25 minut, lub do czasu uzyskania ulubionego przez nas stopnia podpieczenia.

    Jeśli nie posiadamy patelni nadającej się do zapiekania w piekarniku, potrawę przed posypaniem startymi serami można przełożyć do naczynia żaroodpornego.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mangiare 03 stycznia Musi być wyjątkowe danie ,ale to wydaniu polskim ,gdyż Włosio jedża gnocchi con sugo di pomodoro oppure con burro salvia, io ho fatto confrutti di mare allora erano moloto buoni. Ciao e Buon ANNO NUOVO.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń