Do góry

Dania główne Przepis na:

Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim

Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 2960

Dodano:

Odsłon: 1097

Czosnek niedźwiedzi - prawdziwy cud natury i właściwie pierwsza nowalijka, która pojawia się w lasach już w marcu. Sezon jest dość krótki, więc staramy się go dobrze wykorzystać, dlatego pędzę do Was z kolejnym przepisem. Dziś będzie wyjątkowo smacznie i zdrowo! Bohaterem tego dania jest grillowany łosoś, muśnięty marynatą pomarańczową. Podany na wspaniałym, aromatycznym duszonym czosnku niedźwiedzim. Danie zdecydowanie skradło nasze serca i z pewnością posmakuje nie tylko smakoszom dzikiej kuchni.

Składniki

  • 2 filety z łososia pacyficznego (każdy po 120 g)
  • 1 mała pomarańcza
  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • Duszony czosnek niedźwiedzi:
  • 200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • pieprz biały i sól
  • Dodatkowo:
  • plastry pomarańczy do dekoracji
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Grillowany łosoś

    Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy miód, sos sojowy, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Marynatę umieszczamy w torebce strunowej, dodajemy łososia, zamykamy torebkę i odstawiamy na 30 minut, aby łosoś się zamarynował.

    Duszony czosnek niedźwiedzi

    Szalotkę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, po chwili dodajemy czosnek i podsmażamy, aby szalotka lekko się zeszkliła. Następnie dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Dusimy krótką chwilę, tak aby czosnek tylko zmiękł, a składniki połączyły się. Długie duszenie powoduje, że czosnek traci swoje zdrowotne właściwości.
    Rozgrzewamy patelnię grillową smarujemy delikatnie oliwą i układamy na niej łososia. Grillujemy 2-4 minuty z każdej strony. Czas grillowania zależy od grubości ryby. Na talerz wykładamy porcję duszonego czosnku, na nim układamy kawałek łososia. Danie podajemy z ziemniakami.
    Plastry pomarańczy do dekoracji poddusiłam na patelni z odrobiną soku pomarańczowego i miodu.

    Notes

    - łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 24 marca Rybka zawsze pyszna, a wczoraj na grillu była w roli głównej. Co prawda tylko pstrągi, ale na łososia też przyjdzie czas ;)
Dla mnie idealne jedzonko, mniami :)
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń