Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z Żołądków Drobiowych.

Gulasz z Żołądków Drobiowych.

Autor:

Przepisów i artykułów: 487 Ocena: 8879

Dodano:

Odsłon: 3228

Jeżeli lubicie podroby to jest danie właśnie dla Was,nie robię go często,bo żołądki długo się gotują,ale jak już robię to zawsze pokaźny garneczek ;-) Buraczki zasmażane znajdziecie tu: https://smaker.pl/przepis-buraczki-zasmazane,164177,slodkoslodka83.html

Składniki

  • 1 kg żołądków kurzych
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • pół łyżki soli
  • pół łyżki pieprzu świeżo mielonego
  • majeranek do smaku
  • 2 łyżki papryki mielonej łagodnej
  • 4 średnie cebule
  • 1 duża papryka
  • bulion drobiowy
  • 2-3 łyżki oleju
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie żołądków.
    Żołądki opłukać pod zimną wodą dwukrotnie,oczyścić z pozostałości błon,następnie sparzyć wrzątkiem również dwukrotnie,wsypać sól i pieprz,dokładnie wymieszać i wstawić w zamkniętym pojemniczku do lodówki najlepiej na noc.

  2. Żołądki wrzucić do garnka,zalać bulionem drobiowym lub wodą i doprowadzić do wrzenia,często zbierając szumy.
    Po pół godz.gotowania wrzucić listki laurowe i ziele.
    Cebulę obrać i posiekać w dość grube piórka,

  3. podsmażyć na patelni do zarumienienia i wrzucić do gotujących się żołądków.
    Paprykę umyć i oczyścić z gniazda nasiennego pokroić w cienkie paseczki,można też dać mrożoną paprykę,również wrzucić do gotujących się żołądków.
    Gotujemy do miękkości,tak żeby żołądki były miękkie a nie gumowe od 1 do 1,5 godz.
    Cebula i papryka muszą się całkowicie rozgotować,żeby zagęścić sos.
    Na odrobinie oleju podsmażyć krótko paprykę w proszku,trzeba uważać,żeby nie przypalić i wrzucić do garnka,całość doprawić do smaku solą i pieprzem,oraz majerankiem.
    Gotowy gulasz podawać z różnymi rodzajami kaszy,ziemniakami i oczywiście buraczki u mnie zasmażane,bo zapasy buraczków w słoikach,z piwnicy już się skończyły.





Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń