Do góry

Dania główne Przepis na:

Kalafior w kremowym sosie pomidorowym

Kalafior w kremowym sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 2238

Dodano:

Odsłon: 277

Moje ulubione warzywo - kalafior, gotowany w przepysznym, pełnym smaku, kremowym sosie pomidorowym, to wprost idealne wegetariańskie danie obiadowe, zwłaszcza podawane z ryżem. Chociaż pasuje także do makaronu.

Składniki

  • 1 kalafior
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • ok. 430 gram sosu pomidorowego (Dawtona)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • sól
  • pieprz czarny
  • ryż Basmati (do podania)
  • garść świeżej natki pietruszki
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kalafior w kremowym sosie pomidorowym

Przygotowanie

  1. Kalafior pozbawić liści, podzielić na różyczki, opłukać w zimnej wodzie.
    Do dużego garnka wlać wodę i zagotować na dużym ogniu. Doprawić solą do smaku, zamieszać. Wrzucić uprzednio przygotowane różyczki kalafiora i podgotować je, od czasu do czasu mieszając. (nie należy ich rozgotowywać, gdyż później i tak będą jeszcze podgrzewane w sosie). Podgotowane odsączyć na durszlaku.

  2. W międzyczasie drobno posiekać 3 ząbki czosnku oraz pokroić w drobną kostkę 1 dużą cebulę.
    Do garnka dodać 3 łyżki masła i roztopić na średnim ogniu. Po czym dodać 3 drobno posiekane ząbki czosnku oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażyć od czasu do czasu mieszając, aż cebule i czosnek zeszklą się.
    Następnie dodać 1 łyżkę imbiru, 2 łyżeczki przyprawy garam masala, 1 łyżeczka mielonego chilli, 1 łyżeczkę mielonego kminku, 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego, dokładnie wymieszać i gotować ok. 2-3 minut.

  3. Do garnka dodać ok 430 gram sosu pomidorowego, 2 szklanki bulionu warzywnego, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Po czym zmniejszyć ogień i gotować, od czasu do czasu mieszając, aż sos zmniejszy się i lekko zgęstnieje (około 5-7 minut).

  4. Do tak przygotowanego sosu wrzucić uprzednio podgotowane, odsączone różyczki kalafiora oraz 1/2 szklanki śmietanki kremówki, doprawić solą oraz pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać i zagotować.

  5. Kalafiora w kremowym sosie pomidorowym podawać z uprzednio ugotowanym i odsączonym ryżem Basmati lub makaronem, udekorowanym świeżą natką z pietruszki.


    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń