Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 2238
Dodano: 29.11.2020
Odsłon: 277
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Kalafior pozbawić liści, podzielić na różyczki, opłukać w zimnej wodzie.
Do dużego garnka wlać wodę i zagotować na dużym ogniu. Doprawić solą do smaku, zamieszać. Wrzucić uprzednio przygotowane różyczki kalafiora i podgotować je, od czasu do czasu mieszając. (nie należy ich rozgotowywać, gdyż później i tak będą jeszcze podgrzewane w sosie). Podgotowane odsączyć na durszlaku.
W międzyczasie drobno posiekać 3 ząbki czosnku oraz pokroić w drobną kostkę 1 dużą cebulę.
Do garnka dodać 3 łyżki masła i roztopić na średnim ogniu. Po czym dodać 3 drobno posiekane ząbki czosnku oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażyć od czasu do czasu mieszając, aż cebule i czosnek zeszklą się.
Następnie dodać 1 łyżkę imbiru, 2 łyżeczki przyprawy garam masala, 1 łyżeczka mielonego chilli, 1 łyżeczkę mielonego kminku, 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego, dokładnie wymieszać i gotować ok. 2-3 minut.
Do garnka dodać ok 430 gram sosu pomidorowego, 2 szklanki bulionu warzywnego, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Po czym zmniejszyć ogień i gotować, od czasu do czasu mieszając, aż sos zmniejszy się i lekko zgęstnieje (około 5-7 minut).
Do tak przygotowanego sosu wrzucić uprzednio podgotowane, odsączone różyczki kalafiora oraz 1/2 szklanki śmietanki kremówki, doprawić solą oraz pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać i zagotować.
Kalafiora w kremowym sosie pomidorowym podawać z uprzednio ugotowanym i odsączonym ryżem Basmati lub makaronem, udekorowanym świeżą natką z pietruszki.
SMACZNEGO!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 30 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Apetycznie wygląda:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 29 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Kalafior pychotka, mniami :)1 Kto głosował? | Odpowiedz