Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 6315

Dodano:

Odsłon: 3822

Tak przygotowana karkówka przypadnie do gustu osobom lubiącym mniej pikantne dania. Karkówka przypomina sos słodko-kwaśny ze sklepu, tylko zdecydowanie zawiera więcej mięsa.

Składniki

  • Karkówka 500 g
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Por 1 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Jajo kurze 1 szt.
  • Mąka ziemniaczana 1 i 1/2 łyżki
  • Cukier 4 łyżki
  • Olej roślinny 8 łyżek
  • Sos sojowy 1 łyżka
  • Ocet winny 3 łyżki
  • Wódka 1 łyżka
  • Sól 1 łyżeczka
  • Ryż do podania
  • Pędy bambusa 1/2 szklanki (opcjonalnie)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Dodać wódkę, sól, wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut, po tym czasie dodać roztrzepane jajko z łyżką mąki ziemniaczanej i wymieszać.

  2. Paprykę pokroić w paski, pora w krążki, a cebulę drobno posiekać. Włożyć do rondla, dodać ocet, sos sojowy, cukier, przecier pomidorowy i podgrzewać (nie gotować), aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej roztartej z niewielką ilością zimnej wody i wymieszać.

  3. Do woka lub głębokiej patelni wlać olej, rozgrzać, włożyć mięso i smażyć z 5 - 10 minut. Następnie dodać warzywa, ewentualnie pokrojone pędy bambusa i smażyć ciągle mieszając jeszcze około 10 minut. Sprawdzić mięso czy jest usmażone, warzywa mają być lekko chrupiące.

  4. Podawać z ryżem lub makaronem.
    Przygotowana przeze mnie porcja była z podwójnej ilości składników. Jak widać na zdjęciu trochę tego wychodzi i mamy obiad na 2 dni, dla co najmniej 3 osób.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń