Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka z porem i pieczarkami

Karkówka z porem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 5422

Dodano:

Odsłon: 5090

Por nadaje mięsu cudownego smaku i aromatu, a pieczarki z odrobiną tymianku wspaniale wydobywają delikatną nutę lasu. Tak przyrządzona karkówka świetnie sprawdzi na świątecznym stole.
Reklama
Reklama
Karkówka z porem i pieczarkami

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w poprzek włókien na kawałki o grubości 1 - 1,5 cm. Każdy kawałek natrzeć solą, kminkiem i majerankiem, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na około 3 - 4 godziny.

  2. Pora umyć, białą część pokroić w 0,5 cm plasterki i delikatnie podsmażyć na maśle, zdjąć z patelni.
    Pieczarki umyć, pokroić w plastry o grubości 0,5 cm i podsmażyć na patelni z dodatkiem masła po smażeniu pora. Przyprawić tymiankiem, pieprzem i odrobiną soli, gdy będą delikatnie przyrumienione, zdjąć z patelni.

  3. Na tej samej patelni praktycznie bez tłuszczu, obsmażyć z obu stron karkówkę, patelnia powinna być dobrze rozgrzana.
    Na dno formy do pieczenia wyłożyć plastry karkówki, na każdym położyć nieco podsmażonego pora i wierzch przykryć plasterkami pieczarek.

  4. Formę przykryć folią do pieczenia i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 50 minut, następnie zdjąć folię i zapiekać przez około 10 minut. Po upieczeniu przykryć mięso i pozostawić je w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 5 minut, aby mięso doszło i zatrzymał się proces pieczenia.

  5. Część wytopionego płynu możemy wykorzystać do zrobienia smacznego sosu. Do rondelka wlać 0,5 litra płynu, nieco zredukować go i pod koniec dodać 5 łyżek śmietany 30%. Sos doprawić do smaku pieprzem i solą, gotować ze śmietaną na małej mocy palnika, aż zacznie delikatnie gęstnieć.
    Jeśli nie lubimy pieczonego mięsa, to możemy je śmiało przygotować w szybkowarze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń