Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i mięciutkie, a zarazem soczyste klopsiki to proste, ale bardzo smaczne danie. W zimie, taki obiad nasyci, rozgrzeje, doda energii i rozweseli kolorowym sosem.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć, następnie dodać umyte i drobno pokrojone pieczarki. Smażyć do lekkiego przyrumienienia, wystudzić.
Bułeczkę pokroić i namoczyć w mleku.
Do mięsa dodać jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę z pieczarkami, bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka, kaszę mannę i pozostałe przyprawy i sól. Mięso wyrabiać dłonią do czasu, aż masa będzie zwarta i dobrze wyrobiona. W przypadku, gdy masa jest dość luźna i trudno uformować kulki, dodać łyżkę mąki.
Z przyprawionej masy mięsnej formować niezbyt duże klopsiki, które obtoczyć w mące i podsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu.
Klopsiki włożyć do głębokiej patelni, dodać 300 ml gorącej wody i dusić pod przykryciem około 40 minut, aż klopsiki będą miękkie.
Klopsiki wyjąć do naczynia z pokrywką, aby zbyt mocno nie obsychały.
Sos pomidorowy do klopsików:
Do płynu po duszeniu klopsików dodać drobno pokrojoną i przesmażoną na maśle cebulę wraz z obranymi ze skóry i drobno pokrojonymi pomidorami.
Do sosu wlać passatę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, gotować bez przykrycia do czasu, aż sos zacznie nieco gęstnieć.
Pod koniec do sosu włożyć klopsiki i jeszcze chwilę podgrzewać.
Klopsiki najlepiej smakują podane z ryżem i posypane posiekaną natką pietruszki.
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na smaczne i pożywne klopsiki z polędwiczek drobiowych w ar...
Odsłon: 3455
Eksplozja smaków! Wytrawne dodatki podkreślają tylko słodycz owocu a może być...
Odsłon: 86
Kruche ciasto z pyszną, lekko wilgotną, masa kokosową. Nie zawiera laktozy.
Odsłon: 12430
Eksplozja smaków! Wytrawne dodatki podkreślają tylko słodycz owocu a może być...
Odsłon: 86
Kruche ciasto z pyszną, lekko wilgotną, masa kokosową. Nie zawiera laktozy.
Odsłon: 12430
Składniki
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć, następnie dodać umyte i drobno pokrojone pieczarki. Smażyć do lekkiego przyrumienienia, wystudzić. Bułeczkę pokroić i namoczyć w mleku.
Do mięsa dodać jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę z pieczarkami, bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka, kaszę mannę i pozostałe przyprawy i sól. Mięso wyrabiać dłonią do czasu, aż masa będzie zwarta i dobrze wyrobiona. W przypadku, gdy masa jest dość luźna i trudno uformować kulki, dodać łyżkę mąki.
Z przyprawionej masy mięsnej formować niezbyt duże klopsiki, które obtoczyć w mące i podsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu.
Klopsiki włożyć do głębokiej patelni, dodać 300 ml gorącej wody i dusić pod przykryciem około 40 minut, aż klopsiki będą miękkie. Klopsiki wyjąć do naczynia z pokrywką, aby zbyt mocno nie obsychały.
Sos pomidorowy do klopsików: Do płynu po duszeniu klopsików dodać drobno pokrojoną i przesmażoną na maśle cebulę wraz z obranymi ze skóry i drobno pokrojonymi pomidorami. Do sosu wlać passatę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, gotować bez przykrycia do czasu, aż sos zacznie nieco gęstnieć. Pod koniec do sosu włożyć klopsiki i jeszcze chwilę podgrzewać. Klopsiki najlepiej smakują podane z ryżem i posypane posiekaną natką pietruszki.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Szparagi z makaronem i sosem
Dania główne
Smażone kurze bioderka, ziemniaki i marynowane ogóreczki.
Dania główne
Klopsiki z piekarnika
Dania główne
Rolady z jajecznicą
Szparagi z makaronem i sosem
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym ze szparagami to pomysł na s...
Odsłon: 95
Smażone kurze bioderka, ziemniaki i marynowane ogóreczki.
Smakowite kawałki kurczaka smażone, podane z ziemniakami polanymi tłuszczem i...
Odsłon: 59