Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki z pieczarkami w sosie pomidorowym

Klopsiki z pieczarkami w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4707

Dodano:

Odsłon: 4897

Delikatne i mięciutkie, a zarazem soczyste klopsiki to proste, ale bardzo smaczne danie. W zimie, taki obiad nasyci, rozgrzeje, doda energii i rozweseli kolorowym sosem.

Składniki

  • Mięso mielone z karkówki 1 kg
  • Pieczarki 400 g
  • Jajka 2 szt.
  • Kasza manna 1 łyżka
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Bułka pszenna 1 szt.
  • Mleko 100 ml
  • Pieprz 1 łyżeczka
  • Majeranek 1 łyżka
  • Kminek 1 łyżeczka
  • Tymianek 1 łyżeczka
  • Ziele angielskie mielone 1/2 łyżeczki
  • Słodka papryka 1 łyżeczka
  • Sól 2,5 - 3 łyżeczki
  • Mąka 1 łyżka (opcjonalnie)
  • Sos pomidorowy:
  • Passata pomidorowa w szklanej butelce 700 ml
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Pomidory 2 szt.
  • Cukier 1/2 łyżeczki
  • Kminek mielony 1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie 2 łyżeczki
  • Słodka papryka 1 łyżeczka
  • Chili 1/2 łyżeczki
  • Pieprz i sól do smaku
  • Dodatkowo:
  • Natka pietruszki do podania
  • Mąka pszenna do obtoczenia klopsików
  • Masło klarowane do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć, następnie dodać umyte i drobno pokrojone pieczarki. Smażyć do lekkiego przyrumienienia, wystudzić.

    Bułeczkę pokroić i namoczyć w mleku.

  2. Do mięsa dodać jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę z pieczarkami, bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka, kaszę mannę i pozostałe przyprawy i sól. Mięso wyrabiać dłonią do czasu, aż masa będzie zwarta i dobrze wyrobiona. W przypadku, gdy masa jest dość luźna i trudno uformować kulki, dodać łyżkę mąki.

  3. Z przyprawionej masy mięsnej formować niezbyt duże klopsiki, które obtoczyć w mące i podsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu.

  4. Klopsiki włożyć do głębokiej patelni, dodać 300 ml gorącej wody i dusić pod przykryciem około 40 minut, aż klopsiki będą miękkie.
    Klopsiki wyjąć do naczynia z pokrywką, aby zbyt mocno nie obsychały.

  5. Sos pomidorowy do klopsików:

    Do płynu po duszeniu klopsików dodać drobno pokrojoną i przesmażoną na maśle cebulę wraz z obranymi ze skóry i drobno pokrojonymi pomidorami.

    Do sosu wlać passatę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, gotować bez przykrycia do czasu, aż sos zacznie nieco gęstnieć.

    Pod koniec do sosu włożyć klopsiki i jeszcze chwilę podgrzewać.

    Klopsiki najlepiej smakują podane z ryżem i posypane posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń