Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie z farszem mięsnym

Kluski śląskie z farszem mięsnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 246

Dodano:

Odsłon: 2599

Sycące danie obiadowe

Składniki

  • Kluski śląskie;
  • 1kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 1 jajko
  • Sól
  • Mąka ziemniaczana
  • Woda
  • 1łyżka mąki ziemniaczanej do wody
  • Farsz:
  • 40dag ugotowanego mięsa
  • 1cebula
  • Pieprz
  • Sól
  • Dodatkowo:
  • Tłuszcz do okrasy z cebulą
  • Ugotowana i usmażona pierś z kurczaka
  • Natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kluski : Ziemniaki ugniatamy ręką w misce, następnie dzielimy na 4 równe części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy , a na ich miejsce dajemy, wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Do tego dodajemy jajko i sól. Z tego zagniatamy ciasto z odłożonymi ziemniakami. Do środka wkładamy farsz.Na koniec formujemy kulki. Wkładamy kluski do wrzącej wody z dodatkiem 1łyżki mąki ziemniaczanej i gotujemy ok 5minut aż zaczną wypływać.

  2. Farsz: Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie na lekko złoty kolor. Mięso i cebulę zmielić przez praskę. Przyprawić. 3. Przed podaniem okrosić tłuszczykiem z cebulką i piersią z kurczaka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń