Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski Śląskie z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami.

Przepis dnia 2019-11-01
Kluski Śląskie z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 505 Ocena: 9370

Dodano:

Odsłon: 7905

Danie polecam na piątkowy obiad,ale i nie tylko.W tym roku takie kluchy gościły u mnie z różnymi nadzieniami,a dziś kolejna smaczna odsłona :-)

Składniki

  • 28 szt.
  • Kluski:
  • 1-1,2 kg ziemniaków(sól)
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • Nadzienie:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • olej do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kiszoną kapustę pokroić drobniej(jeśli jest zbyt kwaśna można opłukać)wrzucić do garnka,marchewkę obrać,umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki do kapusty,całość zalać wodą,
    wrzucić listki i ziele,gotować do miękkości ok.40 min.w razie potrzeby dolać wrzącej wody.
    Cebulę obrać,umyć i pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić na patelnie,zrumienić na niedużej ilości oleju,do cebuli wrzucić obrane i starte na grubych oczkach tarki pieczarki.
    Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek,przyprawić solą i pieprzem,następnie wrzucić obgotowaną i odcedzoną kapustę,całość dokładnie wymieszać.
    Dusić ok.30 min.co jakiś czas mieszając,żeby nam się farsz nie przypalił.
    Na koniec doprawić,solą i pieprzem do smaku.
    Farsz odstawiamy do przestygnięcia.

    Ziemniaki,obrać,opłukać i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu,odlać i przecisnąć przez praskę lub utłuc tak,aby nie było grudek,pozostawić do wystygnięcia.
    Ziemniaki uklepać w misce,podzielić na ćwiartki,jedną z ćwiartek wyjąć i w puste miejsce wsypać mąki ziemniaczanej,uzupełnić tyle ile było ziemniaków,


  2. wrzucić brakującą ćwiartkę i wbić jajko,całość wyrobić ręką na gładką masę.
    Z powstałej masy kulać nie za duże kulki wedle gustu,spłaszczyć na dłoni,ułożyć na środku łyżkę kapusty z pieczarkami,lepić i uformować w dłoniach kulę.
    W garnku zagotować wrzątek i wrzucać kluski,gotować od wypłynięcia dosłownie chwilę 1-2 min.następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz.
    Na patelnie wlać olej,wrzucić cebulkę podsmażyć do zarumienienia,przyprawić curry i polać kluski.
    Podawać na ciepło.




Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 29 października Ale musialo byc smacznie! musze wyprobowac.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 29 października O jakie one pyszne normalnie dostałam ślinotoku:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 29 października I narobiłaś mi niesamowitego apetytu!Zabieram się do roboty:)))) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń