Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski żytnie na kefirze.

Kluski żytnie na kefirze.

Autor:

Przepisów i artykułów: 582 Ocena: 11556

Dodano:

Odsłon: 117

Proste i szybkie do zrobienia, przygotujesz je dosłownie w 15 min. nie potrzeba specjalnych zdolności kulinarnych, dzięki dodatkowi sody są niezwykle pulchne i delikatne, a dzięki mące żytniej, mają oryginalny smak. Zasmakują dużym i małym. Można je podawać jako danie główne, lub jako dodatek do dań, na słodko i wytrawnie, kto jak woli. U mnie w domu lubimy wszelkiego rodzaju kluski i kluseczki, pierogi, wszystko co mączne.

Składniki

  • 3 – 4 porcje
  • 2 jajka L
  • 400 ml kefiry
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 600 g mąki żytniej typ 720 +-
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski żytnie na kefirze.

Przygotowanie

  1. W większym garnku zagotować wodę, osolić i wlać odrobinę oleju.
    Do miski wbić jajka, wlać kefir, wsypać sól i sodę, całość dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową.
    Stopniowo dosypywać mąkę, tak aby ciasto było gładkie i dość gęste, jeśli dasz za dużo mąki kluski wyjdą twarde, ciasto ma się swobodnie nabierać na łyżkę, nie ma z niej spływać, a we wrzątku ma spokojnie z łyżki odpadać.
    Do gotującej się wody wkładać na bieżąco małą łyżeczką ciasto raz przy raz. Małą łyżeczkę włożyć do wrzątku, dotknąć dna garnka, następnie nabrać ok. pół łyżeczki ciasta i czynność powtórzyć, i tak aż do wykończenia ciasta. Idzie to szybko i sprawnie, kluski od razu wypływają na wierzch.
    Kluski zrobiłam na 2 tury, od momentu wypłynięcia ostatniej kluski gotować ok. 3 min. Wyjąć łyżką cedzakową na durszlak i przelać zimną wodą.
    Jeść od razu po ugotowaniu, podawać z ulubionymi dodatkami. Odsmażane na drugi dzień smakują równie dobrze

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń