Do góry

Dania główne Przepis na:

Kolendrowo - limonkowy kurczak

Kolendrowo - limonkowy kurczak

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 1180

Dodano:

Odsłon: 70

Delikatne i soczyste mięso z udek z kurczaka marynowane w soku z limonki z dodatkiem kolendry i przypraw, to prosty i pyszny sposób na szybki obiad z patelni.

Składniki

  • 6 udek z kurczaka bez kości i skóry
  • 2 limonki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz czarny
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kolendrowo - limonkowy kurczak

Przygotowanie

  1. Przygotować marynatę kolendrowo - limonkową:
    Do miski dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku,
    1/2 łyżeczki kminku, 1/2 łyżeczki soli oraz szczyptę pieprzu czarnego.

  2. Następnie dodać 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki, 1 łyżeczkę uprzednio startej skórki z limonki oraz 1/2 pęczka posiekanej drobno kolendry i wszystko dokładnie wymieszać.
    (można zostawić trochę posiekanej kolendry aby później udekorować nią danie)

  3. Mięso z udek z kurczaka włożyć do torby z zamkiem błyskawicznym lub po prostu do miski. Polać marynatą i dokładnie wymieszać, tak aby kurczak został w niej obtoczony.
    Marynować przez ok. 30 minut w lodówce, pamiętając aby w w tym czasie zamieszać kurczaka raz lub dwa.

  4. Kiedy kurczak będzie już gotowy - nagrzać dużą patelnię na średnim ogniu i dodać mięso.
    Smażyć z każdej strony do czasu aż mięso z kurczaka będzie miękkie w środku i pięknie podpieczone z zewnątrz.

  5. Tak aromatycznego i pięknie podsmażonego kurczaka zdjąć na płaski talerz, udekorować posiekaną drobno kolendrą oraz kawałkami limonki i podawać na przykład z ryżem lub swoimi ulubionymi sałatkami.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń