Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po chińsku Kung Pao

Przepis dnia 2019-12-07
Kurczak po chińsku Kung Pao

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 230

Dodano:

Odsłon: 6622

Przepis na pyszne danie azjatyckie - kurczak Kung Pao

Składniki

  • 1 kg mięsa z uda kurczaka
  • 5 łyżkek skrobi ziemniaczanej
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • pół małego korzenia imbiru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 5 łyżek sosu ostrygowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 100gr orzechów nerkowca
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy/olej słonecznikowy
  • szczypiorek
  • 400g ryżu jaśminowego
  • pół papryczki chili
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oczyszczamy i kroimy kurczaka w cienkie paski.
    Następnie przekładamy do naczynia solimy,pieprzymy.
    Dodajemy skrobie ziemniaczaną i dokładnie wszystko mieszamy.

  2. W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy kurczaka małymi porcjami a usmażonego przekładamy do miski.
    W tym samym czasie pokroimy sobie warzywa.
    Paprykę w paski, cebulę w piórka imbir w drobną kosteczkę a pół papryczki chili przecinamy na pół.

  3. W woku na tym samym oleju co smażyliśmy kurczaka smażymy cebule, imbir i papryczkę chili energicznie mieszając.
    Po chwili dodajemy paprykę i orzechy a następnie kurczaka.
    Smażymy cały czas energicznie mieszając.

  4. Podlewamy całość 2 szklankami wody, dodajemy cukier , olej sezamowy i sosy.
    Całość mieszamy i dusimy przez 10 minut
    W tym czasie możemy ugotować ryż.

  5. Zagęszczamy nasze danie zawiesiną z 3 łyżek wody i 1 łyżki skrobi.

    Gotowe, podajemy z ryżem całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń