Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś w sosie cytrynowo - czosnkowym

Łosoś w sosie cytrynowo - czosnkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 2298

Dodano:

Odsłon: 456

Smażone filety z łososia w kremowym sosie cytrynowo - czosnkowym to prosty sposób na przepyszne danie obiadowe, które przygotujesz na jednej patelni.

Składniki

  • 5-6 filetów z łososia ze skórą
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny
  • DO SOSU:
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka suszonego kopru
  • 3/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • garść świeżej natki pietruszki
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Łosoś w sosie cytrynowo - czosnkowym

Przygotowanie

  1. Filety z łososia doprawić z obu stron solą i pieprzem do smaku.
    W miseczce zmieszać 3/4 szklanki mleka oraz 1/4 szklanki śmietany.
    Wycisnąć sok z 1 cytryny.
    3 ząbki czosnku drobno posiekać.
    Ser parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach w ilości 1/3 szklanki.
    Drobno posiekać garść świeżej natki pietruszki.

  2. Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu.
    Kiedy olej będzie ciepły wrzucić filety z łososia, skórą do dołu i smażyć, od czasu do czasu przewracając, do momentu uzyskania ulubionego przez nas stopnia ugotowania i podpieczenia ryby.
    Gotowego pięknie podsmażonego łososia zdjąć z patelni i odstawić na bok.
    Z patelni zlać pozostały po smażeniu tłuszcz.

  3. W międzyczasie do miski dodać mieszankę mleka i śmietany, 1/2 łyżki mąki, 1/3 szklanki startego parmezanu, sok z cytryny, 3 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 łyżeczkę suszonego kopru, 3/4 łyżeczki suszonego tymianku, sól oraz pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.

  4. Na patelnię dodać 1 łyżkę masła i rozpuścić na średnim ogniu.
    Następnie zmniejszyć ogień, wlać przygotowany w miseczce sos, dokładnie wymieszać i zagotować.
    Kiedy sos zagotuje się, na patelnię dodać usmażone filety z łososia i gotować ok. 5-6 minut, do czasu, aż łosoś podgrzeje się.

  5. Tak przygotowane filety z łososia podawać na płaskim talerzu, polane kremowym sosem cytrynowo - czosnkowym oraz posypane drobno posiekaną natką z pietruszki.

    Danie można oczywiście podawać osobno wraz z ulubionym świeżym i chrupiącym pieczywem, a także z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, makaronem lub ryżem.


    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń