Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 2298
Dodano: 27.11.2020
Odsłon: 456
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Filety z łososia doprawić z obu stron solą i pieprzem do smaku.
W miseczce zmieszać 3/4 szklanki mleka oraz 1/4 szklanki śmietany.
Wycisnąć sok z 1 cytryny.
3 ząbki czosnku drobno posiekać.
Ser parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach w ilości 1/3 szklanki.
Drobno posiekać garść świeżej natki pietruszki.
Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu.
Kiedy olej będzie ciepły wrzucić filety z łososia, skórą do dołu i smażyć, od czasu do czasu przewracając, do momentu uzyskania ulubionego przez nas stopnia ugotowania i podpieczenia ryby.
Gotowego pięknie podsmażonego łososia zdjąć z patelni i odstawić na bok.
Z patelni zlać pozostały po smażeniu tłuszcz.
W międzyczasie do miski dodać mieszankę mleka i śmietany, 1/2 łyżki mąki, 1/3 szklanki startego parmezanu, sok z cytryny, 3 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 łyżeczkę suszonego kopru, 3/4 łyżeczki suszonego tymianku, sól oraz pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
Na patelnię dodać 1 łyżkę masła i rozpuścić na średnim ogniu.
Następnie zmniejszyć ogień, wlać przygotowany w miseczce sos, dokładnie wymieszać i zagotować.
Kiedy sos zagotuje się, na patelnię dodać usmażone filety z łososia i gotować ok. 5-6 minut, do czasu, aż łosoś podgrzeje się.
Tak przygotowane filety z łososia podawać na płaskim talerzu, polane kremowym sosem cytrynowo - czosnkowym oraz posypane drobno posiekaną natką z pietruszki.
Danie można oczywiście podawać osobno wraz z ulubionym świeżym i chrupiącym pieczywem, a także z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, makaronem lub ryżem.
SMACZNEGO!
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 29 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszotka:)1 Kto głosował? | Odpowiedz