Do góry

Dania główne Przepis na:

Macaroni and Cheese

Macaroni and Cheese

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 1180

Dodano:

Odsłon: 152

Prosty przepis na przepyszny makaron w kremowym i lepkim sosie serowym z dodatkiem pikantnych przypraw. To jednogarnkowe danie zachwyci każdego wielbiciela makaronu i nie tylko.

Składniki

  • 2 szklanki makaronu
  • 2 i 1/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka startego sera cheddar
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/4 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • pieprz czarny
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Macaroni and Cheese

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 szklanki mleka, wsypać makaron i wymieszać.
    Wstawić na średni ogień i doprowadzić do wrzenia, bardzo często mieszając.
    Gdy makaron i mleko zagotują się zmniejszyć ogień do minimalnego, przykryć garnek przykrywką i gotować dalej ok. 10 minut, ciągle często mieszając, aż makaron będzie miękki i wchłonie większość mleka.

  2. Kiedy makaron osiągnie już ulubioną przez nas miękkość do garnka dodać 3/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę musztardy Dijon, 1/4 łyżeczki mielonej wędzonej papryki i szczyptą czarnego pieprzu.
    Wymieszać dokładnie - jeśli mieszanina zaczyna wyglądać na suchą, dodać pozostałą 1/4 szklanki mleka i także wymieszać.

  3. Tak doprawiony makaron zdjąć z ognia i dodać 1 szklankę wcześniej startego sera cheddar.
    Mieszać do czasu, aż ser się rozpuści - ciepło potrawy powinno do tego wystarczyć - i stanie się gładki, kremowy.

    Tak przygotowany podawać od razu, posypany na przykład odrobiną mielonej wędzonej papryki, jeśli ktoś lubi pikantne smaki.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń