Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron w sosie z czerwonej papryki

Makaron w sosie z czerwonej papryki

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 1180

Dodano:

Odsłon: 303

Danie dla wielbicieli makaronu, pełne smaków, proste do przygotowania i oczywiście pyszne. Idealne na obiad, wegetariańskie, jednogarnkowe, czegóż chcieć więcej?

Składniki

  • 2 szklanki makaronu penne
  • 1 słoik czerwonej papryki konserwowej
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 3 mielone ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego z puszki
  • sól
  • pieprz czarny
  • garść świeżej natki pietruszki
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron w sosie z czerwonej papryki

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 5 szklanek zimnej wody i wstawić na duży ogień. Kiedy woda się podgrzeje doprawić ją solą do smaku, zamieszać, aby sól się rozpuściła i zagotować.

  2. W międzyczasie na durszlaku odsączyć paprykę marynowaną.
    Drobno posiekać 3 ząbki czosnku oraz pokroić pół cebuli w drobną kostkę.
    Odsączone papryki wrzucić do blendera, dodać 1/2 szklanki sosu pomidorowego, doprawić solą i pieprzem czarnym do smaku i zblendować, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i nie było grudek.

  3. Do garnka z posoloną, gotującą się wodą, wrzucić makaron i zmniejszyć ogień. Gotować od czasu do czasu mieszając, aż osiągnie odpowiadającą nam miękkość.
    (ważne tylko aby nie był rozgotowany)
    Kiedy będzie gotowy, odsączyć go na durszlaku.

  4. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu.
    Wrzucić pokrojoną cebulę oraz posiekany drobno czosnek, rozmieszać i smażyć, aż całość będzie zeszklona.
    Po ok. 3 minutach cebulę i czosnek doprawić obfitą łyżeczką słodkiej wędzonej papryki i wymieszać.
    Następnie dodać uprzednio przygotowany w blenderze sos i również dokładnie wymieszać ze wszystkimi składnikami.
    Zmniejszyć ogień, aby pozwolić naszemu sosowi się trochę podgotować.

  5. Odsączony makaron wrzucić na patelnię z paprykowym sosem i dokładnie wymieszać.
    Kiedy całość będzie już dobrze połączona oraz ciepła, danie jest gotowe.

    Tak przygotowane zdjąć na płaski talerz i posypać drobno posiekaną natką z pietruszki.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń