Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą.

Makaron z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 501 Ocena: 9191

Dodano:

Odsłon: 12729

Pyszne i sycące danie przypomina łazanki,ta wersja przypadła mojej rodzince bardziej do gustu ;-)

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 długie laski kiełbasy np.swojskiej pieczonej
  • 2 duże marchewki
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • olej do smażenia
  • 500 g makaronu penne
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kiszoną kapustę pokroić drobniej(jeśli jest zbyt kwaśna można opłukać)wrzucić do garnka,marchewkę obrać,umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki do kapusty,całość zalać wodą,
    wrzucić listki i ziele,gotować do miękkości ok.40 min do 1 godz.w razie potrzeby dolać wrzącej wody.
    Cebulę obrać,umyć i pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić na dużą patelnie lub do brytfanny,zrumienić na niedużej ilości oleju,do cebuli wrzucić obrane i starte na grubych oczkach tarki pieczarki,
    smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek,wrzucić pokrojoną w grubszą kostkę kiełbasę,następnie wrzucić obgotowaną i odcedzoną kapustę,całość dokładnie wymieszać.
    Dusić ok.30 min.co jakiś czas mieszając,żeby się nie przypaliło.
    Na koniec doprawić,solą i pieprzem do smaku.
    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
    Podawać razem z kapustą na talerzu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń