Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryka faszerowana mięsem wołowym

Papryka faszerowana mięsem wołowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 5695

Dodano:

Odsłon: 1053

W papryce jest zamknięte całe drugie danie, składające się ze zdrowego, dobrze przyprawionego mięsa wołowego i ryżu. Pieczona papryka jest bardzo aromatyczna i ma cudowny smak, a do tego jeszcze wspaniale się prezentuje na talerzu.
Reklama
Reklama
Papryka faszerowana mięsem wołowym

Przygotowanie

  1. Bułeczkę rozdrobnić i namoczyć w mleku.
    Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy.
    Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
    Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać.

  2. Ryż zalać szklanką osolonej zimnej wody i gotować około 6 - 7 minut, ma być w środku jeszcze twardy. Odstawić do wystudzenia.

  3. Do mięsa dodać wszystkie składniki, dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej 15 minut.

  4. Paprykę umyć, osuszyć, odciąć z góry daszek z ogonkiem (zostawić około 5 cm pas papryki, aby ogonek jej się trzymał), wnętrze oczyścić z gniazda nasiennego.
    Papryki napełnić przyprawionym mięsem, skórkę papryki posmarować oliwą (daszek również, omijając ogonek).
    Paprykę przykryć daszkiem, wstawić do foremki i podlać wodą do wysokości około 1 cm.

  5. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45 - 50 minut. Po około 20 minutach, gdy daszki zaczną się przypiekać i marszczyć, zdjąć je i wyjąć z piekarnika, a paprykę z mięsem piec dalej.
    Brzegi upieczonej papryki są lekko przypieczone, a skórka lekko pomarszczona.
    Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 5 minut, aż zatrzyma się proces pieczenia, wtedy dopiero można ją podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń