Do góry

Dania główne Przepis na:

Pęczotto z pomidorami i pesto

Pęczotto z pomidorami i pesto

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9853

Dodano:

Odsłon: 7156

Pęczotto z pomidorami i pesto

Składniki

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pesto (ja użyłam z natki pietruszki)
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, chwilę smażymy. Dosypujemy do nich suchą kaszę, smażymy około minuty. Po tym czasie, do kaszy wrzucamy pokrojone w małą kostkę, obrane pomidory. Całość zalewamy chochlą bulionu, mieszamy i czekamy aż płyn się wchłonie, znowu dolewamy bulion, gotujemy. Wykonujemy te same czynności, do momentu aż kasza się ugotuje. Całość doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie można dodać przecier pomidorowy. Pęczotto nakładamy na talerze i na porcję dodajemy łyżeczkę pesto, lekko mieszamy. Ja całość polałam jeszcze oliwą extra virgin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń