Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczarki Portobello nadziewane szpinakiem

Pieczarki Portobello nadziewane szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 1180

Dodano:

Odsłon: 126

Pieczarki portobello nadziewane szpinakiem i aromatyczną mieszanką trzech serów to przepyszny pomysł na łatwy do przygotowania i wegetariański obiad.

Składniki

  • 4 duże pieczarki portobello
  • ok. 250 gram mrożonego szpinaku
  • ok. 60 gram sera feta
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki twarożku
  • 1/2 szklanki rozdrobnionej mozzarelli
  • 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki świeżo pękniętego czarnego pieprzu
  • 1/8 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego (opcjonalnie)
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pieczarki Portobello nadziewane szpinakiem

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do ok. 200 stopni Celsjusza.
    Szpinak rozmrozić i odcisnąć z niego jak najwięcej wody.
    Wyciśnięty przełożyć do miski i dodać 1/2 szklanki twarożku, 1/2 szklanki rozdrobnionej mozzarelli, ok. 60 gram sera feta, 1 duże jajko, 1/4 łyżeczki suszonego czosnku, 1/8 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu oraz 1/8 łyżeczki mielonej czerwonej papryki.
    Wszystko dokładnie wymieszać, aby składniki farszu dobrze się połączyły.

  2. Pieczarki Portobello dokładnie oczyścić i usunąć nóżki.
    Kapelusze grzybów posmarować odrobiną oliwy z oliwek i doprawić solą do smaku.
    Tak przygotowane ułożyć na blasze do pieczenia, blaszkami do góry.

  3. Każdy kapelusz pieczarki nadziać uprzednio przygotowanym farszem szpinakowo - serowym.
    Piec nafaszerowane pieczarki przez ok. 25 minut lub do momentu, aż mieszanka szpinaku i sera osiągnie ulubiony przez nas stopień podpieczenia.
    (grzyby zawierają dużo wody, więc nie należy przejmować się widząc wyciekający płyn)

  4. Kiedy pieczarki będą już gotowe a farsz pięknie zarumieniony wyjąć je z piekarnika i podawać na ciepło wraz ze swoimi ulubionymi dodatkami, jak np. świeże pieczywo, wszelkiego rodzaju sałatki.
    Dodatkowo, każdą pieczarkę można także polać odrobiną sosu pomidorowego.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń