Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierożki z nadzieniem tuńczykowo - serowym

Pierożki z nadzieniem tuńczykowo - serowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 2231

Dodano:

Odsłon: 5221

Naładowane smakami, proste do zrobienia i przepyszne pierożki nadziewane farszem z tuńczyka i sera. W sam raz na obiad każdego dnia tygodnia, a także idealne do odgrzewania następnego dnia.

Składniki

  • 2 gotowe ciasta do pizzy
  • 2 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek
  • 2 szklanki sera Manchego
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz czarny
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pierożki z nadzieniem tuńczykowo - serowym

Przygotowanie

  1. 2 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek odcedzić na sitku.
    Zamieszać łyżką, aby nadmiar oliwy z oliwek szybciej spłynął.
    Tak odsączonego tuńczyka przerzucić do dużej miski.
    Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć 2 szklanki sera Manchego.
    Dorzucić do miski z tuńczykiem, doprawić pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie smaki mogły się połączyć. (najlepiej mieszać farsz łyżką i dociskać go, tak aby powstała jednolita masa)
    Do miski wbić 1 jajko, doprawić solą do smaku i dokładnie rozmieszać.

  2. Wyjąć i rozwinąć gotowe ciasta na spód pizzy.
    (jeśli nie były uprzednio rozwałkowane - należy je rozwałkować)
    Następnie wykorzystując miskę o średnicy mnie więcej 11,5 centymetra - wyciąć okrągłe ciasta na pierożki.
    W międzyczasie nagrzać piekarnik do 210 stopni Celsjusza.

  3. Każdy tak wycięty krążek ciasta na pierożek posypać odrobiną mąki z obu stron, aby się nie kleił.
    Po czym nadziać uprzednio przygotowanym farszem i złożyć na pół, sklejając brzegi ciasta tak aby przypomniały tradycyjne pierogi.
    Brzegi każdego pierożka można także docisnąć widelcem, z obu stron, w ten sposób nadając im pożądany kształt i upewniając się, że nie rozkleją się podczas pieczenia.

  4. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Poukładać na niej wcześniej przygotowane pierożki, każdy pierożek posmarować wcześniej rozbitym i posolonym jajkiem, to nada pierożkom piękny złocisty podpieczony kolor.
    Tak przygotowane wstawić do piekarnika i piec ok. 12-15 minut, lub do czasu otrzymania ulubionego dla nas stopnia podpieczenia.

  5. Kiedy pierożki będą już odpowiednio podpieczone, wyjąć je na ręcznik papierowy, a później na płaski talerz.
    Podawać jako danie główne lub jako przystawka albo przekąska.

    Pierożki po ostygnięciu można także zamrozić i odgrzewać - aż do 7 dni po przygotowaniu.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń