Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 2231
Dodano: 11.10.2020
Odsłon: 5221
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
2 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek odcedzić na sitku.
Zamieszać łyżką, aby nadmiar oliwy z oliwek szybciej spłynął.
Tak odsączonego tuńczyka przerzucić do dużej miski.
Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć 2 szklanki sera Manchego.
Dorzucić do miski z tuńczykiem, doprawić pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie smaki mogły się połączyć. (najlepiej mieszać farsz łyżką i dociskać go, tak aby powstała jednolita masa)
Do miski wbić 1 jajko, doprawić solą do smaku i dokładnie rozmieszać.
Wyjąć i rozwinąć gotowe ciasta na spód pizzy.
(jeśli nie były uprzednio rozwałkowane - należy je rozwałkować)
Następnie wykorzystując miskę o średnicy mnie więcej 11,5 centymetra - wyciąć okrągłe ciasta na pierożki.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 210 stopni Celsjusza.
Każdy tak wycięty krążek ciasta na pierożek posypać odrobiną mąki z obu stron, aby się nie kleił.
Po czym nadziać uprzednio przygotowanym farszem i złożyć na pół, sklejając brzegi ciasta tak aby przypomniały tradycyjne pierogi.
Brzegi każdego pierożka można także docisnąć widelcem, z obu stron, w ten sposób nadając im pożądany kształt i upewniając się, że nie rozkleją się podczas pieczenia.
Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Poukładać na niej wcześniej przygotowane pierożki, każdy pierożek posmarować wcześniej rozbitym i posolonym jajkiem, to nada pierożkom piękny złocisty podpieczony kolor.
Tak przygotowane wstawić do piekarnika i piec ok. 12-15 minut, lub do czasu otrzymania ulubionego dla nas stopnia podpieczenia.
Kiedy pierożki będą już odpowiednio podpieczone, wyjąć je na ręcznik papierowy, a później na płaski talerz.
Podawać jako danie główne lub jako przystawka albo przekąska.
Pierożki po ostygnięciu można także zamrozić i odgrzewać - aż do 7 dni po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 12 października 2020Zgłoś do usunięcia
Fajny pomysł na nietypowe pierogi. Podoba mi się!3 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 12 października 2020Zgłoś do usunięcia
Super;)3 Kto głosował? | Odpowiedz