Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Pieczarkowym.

Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Pieczarkowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 486 Ocena: 8873

Dodano:

Odsłon: 4152

Delikatne i bardzo smaczne mięso,podane z sosem pieczarkowym jest pyszne :-)

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • pół kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • pół litra bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki
  • masło
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę umyć,osuszyć i usunąć błonki,następnie pokroić na plasterki i przyprawić solą i pieprzem każdy kawałek.
    Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć mięso do zarumienienia z obu stron,przełożyć do garnka i przykryć dekielkiem.
    Rozgrzać na patelni łyżkę masła,wrzucić obraną i posiekaną w kosteczkę cebulę,zeszklić następnie wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki,smażyć do odparowania wody,przyprawić solą i pieprzem,przełożyć do garnka z mięsem,zalać bulionem,i wrzucić obraną i startą na grubych oczkach tarki marchewkę.
    Gotować na wolnym ogniu do odparowania,wlać śmietankę wymieszaną z mąka,jeszcze chwilkę gotować i zdjąć z palnika.
    Tak przygotowaną polędwiczkę w sosie pieczarkowym podałam z makaronem tagliatelle.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń