Do góry

Dania główne Przepis na:

Portugalski gulasz wołowy w nowej odsłonie

Portugalski gulasz wołowy w nowej odsłonie

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 484

Dodano:

Odsłon: 250

Dobrej jakości wołowina , sezonowa świeżutka fasolka szparagowa i jajko które tak lubimy , to gwarancja fajnego dania. Jadłem takie na Maderze i wiernie smacznie odtworzyłem , a ..... może lepiej ? :-)

Składniki

  • 350 gram dobrej wołowiny , 1 cebula , 100 ml.wina Madera,250 gram fasolki szparagowej (koniecznie swieża), 2 łyżki masła,1 łyżka
  • 1 mała marchewka , kawałek selera, 100 ml. kwaśnej śmietany
  • 1 lub więcej jajek na osobę
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Portugalski gulasz wołowy w nowej odsłonie

Przygotowanie

  1. Mięso pokrojone w kostkę obsmażamy krótko na maśle z dodatkiem papryki. Jak się lekko zrumieni , podlewamy winem wkładamy marchewkę i seler ,a potem wodą albo bulionem. Dusimy do miękkości. Dodajemy swieży lubczyk.

  2. Fasolkę szparagową gotujemy w wodzie z cukrem i solą,ale nie rozgotowujemy, musi być chrupiąca.. Odcedzamy.

  3. Nakładamy fasolkę, gulasz z warzywami i polewamy śmietaną.
    Na osobnej patelni robimy lustrzane jajka sadzone. Proszę pamiętać żeby nie solić na patelni , bo nie będzie takie efektowne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń