Do góry

Dania główne Przepis na:

Ratatouille z soczewicą

Ratatouille z soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9950

Dodano:

Odsłon: 6805

Ratatouille z soczewicą

Składniki

  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka octu winnego (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Soczewicę płuczemy na sicie, wrzucamy do garnka z wrzącą wodą, gotujemy 10 minut, odcedzamy. Paprykę, bakłażana i cukinię kroimy w kawałki o mniej więcej tej samej wielkości. Na oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, po chwili dodajemy resztę warzyw, smażymy 5 minut. Po tym czasie, dolewamy pomidory z puszki, ocet, doprawiamy oregano, tymiankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do całości dosypujemy soczewicę i wszystko gotujemy 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń