Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka kurczaka w masełku ziołowym

Udka kurczaka w masełku ziołowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 1940

Dodano:

Odsłon: 229

Delikatne i soczyste mięso z udka kurczaka smażone w masełku ziołowym to szybki sposób na prosty i pyszny obiad z patelni. Idealnie komponuje się z ziemniakami, makaronem oraz ryżem, a co więcej podsmażone na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej!

Składniki

  • 5 udek z kurczaka bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżki kuchni przyprawy włoskiej
  • sól
  • pieprz czarny
  • garść świeżej natki pietruszki
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Udka kurczaka w masełku ziołowym

Przygotowanie

  1. Udka z kurczaka pozbawić kości, skóry oraz oczyścić z nadmiernej ilości tłuszczu.
    Tak przygotowane mięso przyprawić z obu stron solą oraz pieprzem.
    Świeżą natkę z pietruszki drobno posiekać.

  2. Na dużą patelnię dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu.
    Kiedy olej będzie już ciepły dodać mięso z udek z kurczaka i smażyć do momentu aż będą złotobrązowe z jednej strony, wtedy przewrócić na drugą stronę i postąpić tak samo.
    Kiedy mięso będzie już miękkie w środku i pięknie podsmażone z obu stron zdjąć je na talerz.

  3. Na patelni powinno zostać dużo brązowych kawałków przyklejonych do dna - dodać do nich 2 ząbki drobno zmielonego czosnku, 1/2 łyżki przyprawy kuchni włoskiej, zamieszać i smażyć 1-2 minuty, do momentu, aż czosnek nieco zmięknie i stanie się bardzo aromatyczny.
    Gdy tak się stanie na patelnię wlać 1/2 szklanki bulionu drobiowego i dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie zarumienione kawałki z dna patelni się rozpuściły.

  4. Tak zamieszany bulion pozostawić na średnim ogniu, aby zredukował się o połowę, wtedy dodać 1 łyżkę masła i mieszać, aż rozpuści się i połączy z resztą składników.
    Kiedy masło połączy się na patelnię wrzucić uprzednio podpieczone mięso z udek z kurczaka i polać sosem z patelni.
    Smażyć aż mięso podgrzeje się i pięknie podsmaży (w razie potrzeby dolać odrobinę wody).

  5. Pięknie podsmażone i ciepłe mięso z kurczaka podawać na ciepło, najlepiej posypane posiekaną drobno natką z pietruszki wraz ze swoimi ulubionymi dodatkami.
    Tak przygotowany kurczak pasuje idealnie zarówno do gotowanych ziemniaków, makaronu oraz ryżu, nie wspominając już o świeżym chrupiącym pieczywie i wszelkiego rodzaju sałatkach.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń