Do góry

Desery Przepis na:

Ananasek z czekoladą pod kokosową chmurką

Ananasek z czekoladą pod kokosową chmurką

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 246

Dodano:

Odsłon: 3513

Orzeźwiające przełamane słodką czekoladą pod kokosową chmurką.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6jaj
  • 1szkl cukru
  • 2/3szkl mąki pszennej
  • 1budyń waniliowy
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa:
  • 0,95 l kremówki
  • 1/3szkl cukru pudru
  • 1galaretka pomarańczowa
  • 1/2tabliczki mlecznej czekolady
  • Dodatkowo:
  • 2galaretki pomarańczowe(na 700ml wody)
  • Puszka ananasa
  • Prażony kokos:
  • 100g kokosu
  • 2łyżki margaryny
  • 3łyżki cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.zmiksować. suche składniki przesiać przez sito i połączyć z masą za pomocą łyżki. Piec 20 min w 170C. Biszkopt przecinamy na pół, dolny blat lekko nasączamy sokiem z ananasa a z górnego wykrajamy za pomocą literatki krążki.

  2. Ananasa kroimy w małą kostkę i układamy na biszkopcie zalewamy dobrze tężęjącą galaretką.

  3. Masa śmietankowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier. Galaretkę rozpuścić w 1/2szkl gorącej wody, tężejącą połączyć z masą. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z masą. Wylać na ciasto zostawiając 3łyżki na górę.

  4. Wykrojone biszkopty nasączamy w soku z ananasa i układamy na masie. Smarujemy masą.
    Margarynę rozpuścić, dodać cukier i kokos. Podprażamy na lekko złoty kolor . Posypujemy ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń