Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrynowa z lukrem

Babka cytrynowa z lukrem

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4967

Dodano:

Odsłon: 2457

Delikatna, rozpływająca się w ustach, przyjemnie cytrynowa babka. Wykonanie nie zabiera dużo czasu, a efekt końcowy bardzo smaczny.

Składniki

5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. (produkty powinny mieć temperaturę pokojową)

    Miękkie masło utrzeć z 100 g cukru, ucierać do czasu, aż cukier się rozpuści. Nadal, ucierając dodawać po jednym żółtku, ucierać do zbielenia masy.

  2. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać.
    Do masy dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem i ucierając podlewać mleko. Pod koniec ucierania wlać sok z cytryny i aromat cytrynowy.

  3. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać 50 g cukru. Do utartej masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Wlać do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, jeśli forma jest silikonowa, to tę czynność pominąć. Ciasta ma być do 3/4 wysokości foremki.

  4. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C i piec około 45 minut. Po 20 minutach pieczenia obniżyć temperaturę do 160 stopni C. Po 40 minutach pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem, gdy patyczek jest suchy, to babka jest już upieczona.
    Lekko wystudzić, wyjąć z formy i polać cytrynowym lukrem.

  5. Przygotowanie lukru:

    Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący. Zaraz po wykonaniu polać ciasto, gdyż pozostawiony lukier zastygnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń