Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon truskawkowy w pełni więc korzystajmy. Truskawki są pyszne, ale z bitą śmietaną i mascarpone jeszcze lepsze, więc grzeszmy, bo sezon jest krótki :D
Niezwykle wiosenne, lekkie ciasto truskawkowe. Jedna z bardziej klasycznych p...
Odsłon: 19713
Świetna przekąska na imprezę. Grissini z ziarnami to idealny dodatek do wszel...
Odsłon: 72
Witam. Dzisiejszy przepis to prawdziwa bomba dla naszych kubków smakowych. Po...
Odsłon: 65
Obłędne, maślane o wyrazistym serowym smaku krakersy, które przygotujecie w k...
Odsłon: 97
Rosół to obowiązkowa niedzielna zupa w prawie każdym domu. Przepis jest prost...
Odsłon: 2908
Smaczna, szybka, prosta w wykonaniu sałatka z uszkami tortellini. Nadaje się...
Odsłon: 137
Świetna przekąska na imprezę. Grissini z ziarnami to idealny dodatek do wszel...
Odsłon: 72
Witam. Dzisiejszy przepis to prawdziwa bomba dla naszych kubków smakowych. Po...
Odsłon: 65
Obłędne, maślane o wyrazistym serowym smaku krakersy, które przygotujecie w k...
Odsłon: 97
Rosół to obowiązkowa niedzielna zupa w prawie każdym domu. Przepis jest prost...
Odsłon: 2908
Smaczna, szybka, prosta w wykonaniu sałatka z uszkami tortellini. Nadaje się...
Odsłon: 137
Składniki
Białka ubijamy na sztywno, (jajka w temperaturze pokojowej) delikatnie dodajemy cukier ciągle ubijając, następnie dodajemy po jednym żółtku i na koniec delikatnie mieszamy z mąką (przesianą by ją napowietrzyć). Do ciasta można dodać odrobinę kurkumy, nabierze pięknego żółtego koloru i pomoże walczyć ze złym cholesterolem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Czas pieczenia 160 stopni około 35 minut.
Po upieczenia klasycznie rzucamy biszkopt na podłogę, by pozbyć się powietrza. Truskawki myjemy w szypułkach (nie nasiąkają wodą) i odsączamy. Wodę polecam zużyć do podlania roślin domowych :p
Śmietanę ubijamy na sztywno i powoli dodajemy mascarpone ciągle ubijając, dodajemy cukier wanilinowy (naprawdę jest wystarczająco słodkie). Ciasto kroimy na pół i przekładamy kremem. Na wierzch układamy pokrojone truskawki i zalewamy przestudzoną galaretką. Truskawki muszą być przykryte galaretką, gdyż działa ona jak konserwant. Ciasto przechowujemy w lodówce. Pysznego grzeszenia :D
Polecam też wersję z borówkami : https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-blekitna-rozkosz-z-borowkami,1921078,wini77.html
...i śliwkami: https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-upojna-sliwka-biszkopt-ze-sliwkami,1927508,wini77.html
Przepisy Desery
Desery
Faworkowe różyczki
Desery
Jogurtowy deserek z sosem truskawkowym
Desery
Murzynek
Desery
Sernik czekoladowy z mascarpone
Faworkowe różyczki
Znudziły Ci się tradycyjne faworki, zrób coś innego. Różyczki, które mogą być...
Odsłon: 20
Jogurtowy deserek z sosem truskawkowym
Deserki które przygotowałam są bardzo smaczne i szybko znikają z talerza. Moż...
Odsłon: 71