Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto biszkoptowe z mega szybkim kremem do przełożenia i lekko chrupiącą polewą.
Ciasto:
Jajka z cukrem zmiksować do rozpuszczenia się cukru, nadal miksując stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto ma być bez grudek mąki). Pod koniec miksowania dodać ocet, olej i aromat.
Do wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, wlać ciasto i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 35 - 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na pół.
Krem:
Kakao zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać, jeśli trudno będzie mieszać można dodać więcej wody.
Do 1/2 kubka zimnego mleka wsypać budyń i dokładnie rozmieszać, pozostałe mleko z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobione kakao i budyń. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć.
Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia się galaretki (nie gotować). Odstawić do wystudzenia, pilnować, aby nie było zbyt mocno zastygnięte.
Gęstniejący krem wyłożyć na jedną część ciasta, drugą przykryć z góry.
Polewa:
Wszystkie składniki włożyć do rondla i na wolnym ogniu gotować ciągle mieszają, do czasu rozpuszczenia się cukru.
Gdy polewa będzie gęstnieć i spływać z łyżki w formie lekko ciągnącej się kropli, zdjąć z ognia i gorącą polewą polewać wierzch ciasta (robić nierówne esy floresy).
Polewa dość szybko gęstnieje i staje się krucha, więc polewać ciasto należy dość szybko.
Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Na następny dzień ciasto jest delikatnie wilgotne.
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 68
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 415
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 328
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które m...
Odsłon: 328
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 68
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 415
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 328
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które m...
Odsłon: 328
Składniki
Ciasto: Jajka z cukrem zmiksować do rozpuszczenia się cukru, nadal miksując stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto ma być bez grudek mąki). Pod koniec miksowania dodać ocet, olej i aromat. Do wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, wlać ciasto i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 35 - 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na pół.
Krem: Kakao zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać, jeśli trudno będzie mieszać można dodać więcej wody. Do 1/2 kubka zimnego mleka wsypać budyń i dokładnie rozmieszać, pozostałe mleko z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobione kakao i budyń. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia się galaretki (nie gotować). Odstawić do wystudzenia, pilnować, aby nie było zbyt mocno zastygnięte. Gęstniejący krem wyłożyć na jedną część ciasta, drugą przykryć z góry.
Polewa: Wszystkie składniki włożyć do rondla i na wolnym ogniu gotować ciągle mieszają, do czasu rozpuszczenia się cukru. Gdy polewa będzie gęstnieć i spływać z łyżki w formie lekko ciągnącej się kropli, zdjąć z ognia i gorącą polewą polewać wierzch ciasta (robić nierówne esy floresy). Polewa dość szybko gęstnieje i staje się krucha, więc polewać ciasto należy dość szybko. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Na następny dzień ciasto jest delikatnie wilgotne.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z rabarbarem
Desery
Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami
Desery
Tiramisu truskawkowe.
Desery
Ciasto Czarny Las
Ciasto z rabarbarem
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 68
Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami
Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami czyli to co najlepsze w sezonie. Jagod...
Odsłon: 152