Do góry

Desery Przepis na:

Krówka

Krówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 4018

Dodano:

Odsłon: 4706

Ciasto proste i bardzo smaczne .

Składniki

  • Składniki na biszkopt : -4 jajka
  • -12 dkg cukru
  • -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -10 dkg mąki
  • -7 dkg mąki ziemniaczanej
  • -2 łyżki wody gazowanej
  • -1 łyżkę oleju
  • Składniki ;-3 paczki herbatników po 10 dkg
  • -śmietana kremówka 750 ml(30 %)
  • -1 puszka masy krówkowej o smaku Tiramisu (BAKALLAND)według uznania
  • w puszce 460 g
  • -3 łyżeczki żelatyny (namoczyć w 1/2 szklanki wody )
  • -cukier puder (5 dkg )
  • -cukier waniliowy
  • -1 biała czekolada ,(starta na grubej tartce)
  • Masa budyniowa :
  • -1 litr mleka
  • -6 łyżek cukru
  • -10 dkg masła
  • -3 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • Nakropienie do biszkopta :
  • -1/2 szklanki letniej wody
  • -2 łyżki soku z cytryny
  • -2 łyżki cukru
  • -1 kieliszek wódki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt :
    Białka ubijamy z cukrem ,dodajemy kolejno żółtka ,olej wodę na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszamy .

    Masa budyniowa:
    1.Zagotować mleko ( 3 szklanki ) dodać ,masło,cukier i budyń rozmieszany w 1 szklance mleka.


    Wykonanie :-
    Biszkopt lekko nakropić
    1.Na biszkopt wylewamy gorący budyń ,równo rozprowadzamy po całości
    2.Na budyniu ściśle układamy herbatniki
    3.Na herbatnikach rozprowadzamy masę krówkową ,
    (uprzednio rozpuszczoną w gorącej wodnej kąpieli ).
    Puszkę włożyć do wody i 20 minut podgrzewać na wolnym ogniu.
    4.Dobrze wystudzić
    5.Ubić kremówkę z cukrem waniliowym pod koniec ubijania dodać cukier puder i uprzednio przygotowaną żelatynę (chłodną rozpuszczoną )
    6 .Śmietanę wylać na placek równo rozprowadzić po całości i posypać białą czekoladę startą na grubych oczkach .

  2. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń