Do góry

Desery Przepis na:

Kruche babeczki

Kruche babeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 368 Ocena: 3024

Dodano:

Odsłon: 2778

Małe, delikatne i kruche babeczki są wyjątkowe na każdą okazję. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej jak i tej wytrawnej. Foremki do babeczek wraz z przepisem dostałam od swojej mamy i jak sądzę jest to bardzo stary i niezawodny przepis. Foremek nie trzeba dodatkowo natłuszczać przed pieczeniem, babeczki bez problemu odchodzą od nich. Po upieczeniu zamykam je w szczelnym pudełku. Dzięki temu zawsze pod ręką mam przygotowane babeczki dla niespodziewanych gości.

Składniki

  • Ciasto słodkie:
  • 500 g mąki
  • 200 g masła
  • 40 g smalcu
  • 60 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto słone:
  • 500 g mąki
  • 200 g masła
  • 40 g smalcu
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy kruche ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Foremki do babeczek cienko wylepiamy kruchym ciastem i układamy na blaszce do pieczenia. Spód babeczek nakłuwamy widelcem.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 12 minut. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika. Każdą babeczkę przekładając na blat delikatnie upuszczamy. Następnie przekręcamy do góry nogami. Babeczka powinna bez problemu wyjść z foremki. Babeczki należy wyjąc z foremek, gdy są jeszcze gorące.

    Notes

    - babeczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku kilka tygodni
    - babeczki można nadziać delikatnym kremem na bazie bitej śmietany i udekorować owocami
    - świetnie smakują w wersji wytrawnej np. z farszem pieczarkowym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń