Do góry

Desery Przepis na:

Kruche Ciasteczka Zajączki.

Kruche Ciasteczka Zajączki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 491 Ocena: 8903

Dodano:

Odsłon: 266

Świąteczne ciasteczka.

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 160 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypt soli
  • 180 g masła lub margaryny
  • Dodatkowo:
  • pół tabliczki białej czekolady
  • 1 ulubiona galaretka na 1 szkl.wrzątku
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę,cukier puder przesiać do miski przez sitko,wsypać cukier waniliowy,masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki,wrzucić do miski,wbić jajko i żółtko ze szczyptą soli,następnie posiekać całość nożem i szybko zagnieść,gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wrzucić na pół godz do zamrażalnika.
    Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia,piekarnik nagrzać do 180 C,schłodzone ciasto rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie,na grubość 3 mm,wykrawać ciasteczka i układać na blaszce,pamiętając,aby wycinać pary,w jednym ciasteczku zawsze wyciąć środek.
    Ciasteczka pieczemy 8-10 min.do zarumienienia.
    Upieczone ciasteczka odstawiamy do przestygnięcia.
    Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku,wymieszać i odstawić do wystudzenia,następnie,żeby szybciej zaczęła się ściągać wstawić do zamrażalnika,kontrolując czy nie tężeje.
    Czekoladę rozpuścić na parze,czyli zagotować wodę w małym rondelku i nałożyć na niego miseczkę tak,aby się nie stykała z wodą,wrzucić do miseczki czekoladę połamaną na mniejsze kawałki,przykryć dekielkiem,i po 5 min.wymieszać dokładnie,następnie smarować pełne ciasteczka na wierzchu i przykładać na wierzch te z wyciętym środkiem,tak aby się sklepiły,żeby galaretka nie wypłynęła.
    Do sklejonych ciasteczek,wlewamy małą łyżeczką najlepiej, tężejącą galaretkę,odstawiamy do lodówki,przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

    Ilość ciasteczek zależy od wielkości wykrawaczy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń