Do góry

Desery Przepis na:

Marlenka – idealne ciasto na święta.

Marlenka – idealne ciasto na święta.

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 551

Dodano:

Odsłon: 16825

Miodownik Marlenka myślę, że to będzie idealne ciasto na święta i świąteczny stół. Miodownik składa się z warstw ciasta miodowego, oraz pysznego kremu kajmakowego z orzechami włoskimi. Ja dziś krem przygotowałam po swojemu, ale na świąteczny stół obowiązkowo krem kajmakowy. Takie ciacho możesz upiec w formie tradycyjnej jak zwykłe ciasto, czyli w blaszce prostokątnej, kwadratowej, lub w formie tortu. Miodownik długo zachowuje świeżość, dlatego świetnie nadaje się na wypiek świąteczny. Marlenkę najlepiej zrobić tydzień wcześniej przed świętami, aby smaki się połączyły, a miodowe deseczki odpowiednio skruszały. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, ale jest czasochłonne. Najlepiej smakuje na 2,3 dzień od przełożenia.

Składniki

  • Tortownica Ø 24 cm
  • Ciasto:
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki sody
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 130 g miodu - 3 pełne łyżki
  • 600 g mąki pszennej tortowej
  • Krem:
  • 800 g jogurtu greckiego
  • 200 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 140 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Marlenka – idealne ciasto na święta.

Przygotowanie

  1. Do garnka wrzuć masło, wsyp sodę, cukier oraz wrzuć jajka, na koniec dodaj płynny miód. Garnek podgrzewaj na średnim ogniu do momentu połączenia wszystkich składników, roztopienia się cukru. Masa będzie zmieniać kolor, będzie podchodzić do góry, to normalne. Ściągnij garnek z palnika i wsyp mąkę, na początku mieszaj łopatką silikonową, następnie ciasto wyłóż na podsypany mąką blat i zacznij wyrabiać ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, ja się wspomagam robotem planetarnym.
    Wyrobione ciasto uformuj w walec i podziel na 9 kawałków mniej więcej tej samej wielkości. Każdy kawałek uformuj w kulkę i ułóż na talerzu, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godz.
    Po tym czasie rozwałkuj każdy kawałek ciasta na okrąg, na papierze do pieczenia, delikatnie podsypanym mąką. Przyłóż tortownicę lub rant cukierniczy i wytnij okrąg, pozostawiając skrawki ciasta po bokach.
    Piecz w temp. 180 °C 7- 8 min. na funkcji góra - dół, bez termoobiegu.
    Skrawki ciasta odkładaj w osobną miseczkę, posłużą jako posypka na boki i wierzch tortu.
    Ciasto ciepłe jest miękkie, jak tylko ostygnie zrobi się chrupiące i twarde.
    Wypieczenie wszystkich deseczek zajęło mi 35 min.
    Wszystkie składniki na krem wymieszaj ze sobą i już, możesz przekładać miodowe deseczki.
    Na talerzu zrób kleksa z kremu i połóż pierwszą deseczkę miodową, wyłóż 3 – 4 łyżki kremu takie spore z czubkiem i rozsmaruj po całości, następnie przyłóż kolejną deseczkę, dociśnij dłonią i tak do wykończenia deseczek i kremu. Złożony miodownik wstaw najlepiej na noc do lodówki, żeby krem dobrze ściągnął.
    Mój miodownik złożyłam z 8 deseczek, ostatnią zmieliłam na okruszki.
    Następnego dnia ściągnij tortownicę, u mnie akurat rant do tortu i obsyp cały miodownik zmielonymi okruszkami, po bokach i na górze. Do okruszków możesz dodać mielone orzechy włoskie lub laskowe, wedle gustu i smaku.
    Ciasto możesz dowolnie udekorować.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń