Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowy Mascarponek

Orzechowy Mascarponek

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 246

Dodano:

Odsłon: 1007

Ciasto pracochłonne ale co tam, za ten smak wart tej pracy. Sprawdzi się na domowych imprezach, czy też bedzie kusił swym wyglądem gości.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5jaj
  • 1/2szkl mąki pszennej
  • 1szkl cukru
  • 1budyń śmietankowy
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • Wkładka orzechowa:
  • 1,5szkl posiekanych orzechów włoskich
  • 5białek
  • 3/4szkl cukru
  • 1łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1łyżka mąki pszennej
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • Alkohol do nasączenia
  • Masa mascarpone:
  • 0,5l kremówki 30proc.
  • 250g mascarpone
  • 1/2szkl cukru pudru
  • 2łyżki żelatyny(na 1/2szkl gorącej wody)
  • Polewa czekoladowa:
  • 2tabliczki mlecznej czekolady
  • 1/2kostki masła
  • 1/2szkl śmietany 18proc.
  • 1/2galaretki wiśniowej
  • 1/2posiekanych orzechów włoskich
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier a następnie żółtka. Zmiksować. Suche składniki przesiać przez sito i połączyć z masą za pomocą łyżki. Piec 25min w 175C. Blaszka 25x36. Po upieczeniu przecinamy na pół.

  2. Warstwa orzechowa: Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Wsypać orzechy, mąki, proszek i mieszamy łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180C i pieczemy ok 30min. Odstawiamy do wystygnięcia. Przed włożeniem na ciasto nasączyć.

  3. Masa mascarpone: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier oraz ser mascarpone. Zmiksować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko tężejącą połącz z masą. Masę podzielić na 2części.

  4. Polewa czekoladowa: czekolade i masło przełożyć do rondla, rozpuścić. Gdy nieco ostygnie dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1/2szkl wrzącej wody, wymieszać i dodać orzechy włoskie. Ostudzić i wylać na ciasto. Przełożenie: biszkopt-masa mascarpone-warstwa orzechowa-masa mascarpone-biszkopt-polewa czekoladowa

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń