Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki bronią się same. Są tak dobre, że ledwo zdążyłem zrobić fotkę i posypać pudrem . Na lukier nie starczyło mi czasu. Zniknęły....
Propozycja na delikatne, puszyste i bardzo smakowite naleśniki z aromatycznym...
Odsłon: 55312
Niezwykle prosty przepis, w którym pokazuję jak krok po kroku przygotować zdr...
Odsłon: 246
Niezwykle prosty przepis, w którym pokazuję jak krok po kroku przygotować zdr...
Odsłon: 246
Składniki
Masło rozpuściłem i pozostawiłem do ostudzenia. W tym czasie zrobiłem zaczyn z drożdży. Do pokruszonych drożdży z łyżką mąki i cukru dodałem 3 łyżki ciepłego mleka i wymieszałem do rozpuszczenia drożdży. Postawiłem w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Zaczyn powinien pracować, w chwili gdy podwoi swoją objętość jest gotów. Rozczyn drożdżowy dodałem go do pozostałej mąki razem z pozostałymi składnikami (żółtka, mleko, cukier, ostudzone masło, wódka, szczypta soli) i wymieszałem mikserem z hakami. Wyrabiałem je kilka minut, ciasto było jednolite, lepkie. Ponownie zostawiłem ciasto do wyrośnięcia tym razem na 1,5 godziny.
Po tym czasie rozwałkowałem ciasto na stolicy lekko oprószonej mąką. Ciasto miało grubość około 2,5-3 cm. Szklanką wykrawałem krążki i ponownie zostawiłem je do wyrośnięcia. Kilka pączków na próbę napełniłem dżemem przed pieczeniem, resztę napełniłem po smażeniu. Na pączki napełniane przed pieczeniem kładłem łyżeczkę nadzienia na środku krążka i zamykałem go delikatnie sklejając i formując kulkę. Pączki napełniane po smażeniu, kładłem na gorący tłuszcz puste i „szprycowałem” dżemem po upieczeniu.
Olej (dałem litr) rozgrzałem w garnku, smażyłem po 3 szt równocześnie. Z każdej strony piekłem około 3 minut, należy uważać żeby nie spiekły się szybko za mocno, bo w środku mogą być niedopieczone. Gotowe posypałem cukrem pudrem, z podanych ilości wyszło mi 15 sztuk.
Uważam, że napełnianie po smażeniu jest lepszym rozwiązaniem. Pączki które mają dżem w środku, nie smażą się tak równo ponieważ przechylają się w stronę z której są cięższe, należy również uważać żeby dżem nie wypadł podczas sklejania i pieczenia. Alkohol dodany do ciasta wyparowuje, ale jego zawartość powoduje, że podczas smażenia pączki mniej nasiąkają tłuszczem...a kalorii im przecież nie brakuje.
Polecam drożdżówki: https://smaker.pl/ksiazka-kucharska-drozdzowe,1922337.html
Przepisy Desery
Desery
Sernik czekoladowy z mascarpone
Desery
Rolada z makiem (Makowiec w biszkopcie)
Desery
Gofry z serkiem twarogowym
Desery
Racuchy z dynii
Sernik czekoladowy z mascarpone
Pyszny sernik czekoladowy z mascarpone, którego przygotujesz w 15 minut
Odsłon: 39
Rolada z makiem (Makowiec w biszkopcie)
Klasyczna rolada z nadzieniem makowym. Nie polecam gotowej masy makowej, możn...
Odsłon: 82