Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki bezglutenowe

Pierniczki bezglutenowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 465 Ocena: 10298

Dodano:

Odsłon: 932

Pierniczki bezglutenowe

Składniki

  • 500 g mąki gryczanej
  • 150 g masła
  • 125 g cukru
  • 125 g płynnego miodu
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki słodkiej śmietany 30%
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pierniczki bezglutenowe

Przygotowanie

  1. Masło, cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao i cynamon rozpuszczamy w garnku, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wrzucamy zawartość garnka i resztę składników. Z tego wyrabiamy gładkie ciasto, które wkładamy na 2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, (jeżeli bardzo klei się do blatu, można podsypać je niewielką ilością mąki gryczanej) i wycinamy z niego ciastka o dowolnych kształtach. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce.
    Przepis jest z bloga domowe-wypieki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń