Do góry

Desery Przepis na:

Piernik z masłem orzechowym i marmoladą

Piernik z masłem orzechowym i marmoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 5033

Dodano:

Odsłon: 7564

Pyszny, aromatyczny, a do tego łatwy do przygotowania piernik z sokiem pomarańczowym, przełożony kremem z masła orzechowego i marmoladą.

Składniki

  • (forma 14 cm x 28 cm x 7 cm)
  • Masło lub margaryna 150 g
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Miód naturalny 1 łyżka
  • Przyprawa do piernika 2 łyżki
  • Cynamon 1 łyżeczka + kakao 2 łyżki
  • Soda oczyszczona 2 łyżeczki
  • Jajo kurze 3 szt.
  • Mąka 2 szklanki
  • Sok z pomarańczy 1/2 szklanki (z miąższem)
  • Mleko 1/2 szklanki
  • Aromat rumowy 3 krople
  • Ekstrakt anyżowy 3 krople (opcjonalnie)
  • Krem:
  • Serek mascarpone 150 g
  • Masło orzechowe 2 - 3 łyżki
  • Polewa:
  • Czekolada z co najmniej 50% kakao 100 g
  • Masło 50 g
  • Miód naturalny 1 łyżeczka
  • Mleko 1 łyżka
  • Dodatkowo:
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa lub z cytronu
  • Orzeszki ziemne grubo posiekane 3 łyżki
  • Marmolada owocowa (gęsta) 4 łyżki
  • Odmierzałam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Piernik z masłem orzechowym i marmoladą

Przygotowanie

  1. W garnku rozpuścić masło, cukier, miód, dodać kakao, przyprawę do piernika i cynamon, gotować na małej mocy palnika, ciągle mieszając do rozpuszczenia się cukru, na koniec dodać mleko.

    Garnek zdjąć z palnika, do masy dodać sodę oczyszczoną i wymieszać (w masie będą spore bąble).

    Następnie do masy wmieszać roztrzepane jajka i wlać sok pomarańczowy (najlepiej ze świeżo wyciskanych pomarańczy), dokładnie wymieszać.

    Na koniec dodać przesianą mąkę, aromat i ekstrakt i wszystko starannie wymieszać, aby nie było grudek mąki.

    Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki.
    Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku, około 50 minut (do suchego patyczka).

    Po upieczeniu wystudzić nie wyjmując z foremki. Jeśli wierzch ciasta nie jest zbyt równy, należy go delikatnie ostrym nożem wyrównać.

    Po wystudzeniu ciasto przekroić w poprzek na 3 części, na dolnej rozsmarować delikatnie podgrzaną marmoladą i przykryć drugą częścią ciasta.

    Następnie rozsmarować krem z masłem orzechowym i przykryć kolejną częścią piernika.

    Wierzch polać polewą i udekorować orzeszkami i skórką kandyzowaną.

    Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

  2. Krem:

    Mascarpone chwilę miksować, następnie dodać masło orzechowe i miksować do połączenia się składników. Ilość masła orzechowego dopasować do swoich upodobań.

    Krem rozsmarować na przekrojonym pierniku.

  3. Polewa:

    Wszystkie składniki polewy rozdrobnić, włożyć do miski i ciągle mieszając rozpuścić na garnku z wrzącą wodą. Miska nie powinna dotykać lustra wody.

    Gdy polewa będzie miała jednolitą konsystencję, polać nią piernik i udekorować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 grudnia 2017 No to dziś Kwiatuszek robił bank tym przepisem ;)
Świetnie się prezentuje i super smakuje, PYCHA :D
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń