Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak z jabłkami

Pleśniak z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 473

Dodano:

Odsłon: 1271

Dla fanów jabłek

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 5 żółtek
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • Pianka:
  • 5 żółtek
  • Pół szklanki cukru kryształu
  • 1 budyń waniliowy
  • Dodatkowo:
  • Dżem z czarnej porzeczki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka,cukier puder, margarynę i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Do jednej części dodać kakao. Ciasto włożyć na godzinę do zamrażarki.

  2. Jabłka obrać,zetrzeć na tarce, podsmażyć żeby wyparował sok. Na końcu dodać cukry i wystudzić.

  3. Pianę ubić na sztywno. Dodać cukier i budyń i jeszcze chwilę ubijać.

  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce ciemne ciasto. Ciasto posmarować dżemem. Na dżem zetrzeć ciasto jasne. Wyłożyć jabłka,następnie wyłożyć pianę z białek. Na pianę zetrzeć ciasto jasne. Piec w temp. 150 stopni do tzw.suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń