Do góry

Desery Przepis na:

Półfrancuskie ślimaczki z marmoladą różaną

Półfrancuskie ślimaczki z marmoladą różaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 832

Dodano:

Odsłon: 697

Pyszne, maślane, półkruche ciasteczka. Idealne do popołudniowej kawy, czy herbaty. Przepis nie jest skomplikowany, a rezultat cudowny...

Składniki

  • 200 g masła
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g konfitury różanej
  • Cukier puder
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Półfrancuskie ślimaczki z marmoladą różaną

Przygotowanie

  1. Z zimnego masła, mąki i jogurtu zagnieć ciasto. Jak widać na zdjęciu, jest to dziecinnie proste:).

    Możesz je włożyć na pół godziny do lodówki. Zimne ciasto będzie lepiej się wałkowało.

  2. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je i posmaruj całość konfiturą. Następnie zwiń w roladę i pokrój w plastry.

  3. Tak otrzymane ciasteczka umieść delikatnie na papierze do pieczenia na blaszce. Zostaw pomiędzy ciasteczkami trochę miejsca, bo podczas pieczenia trochę zwiększą swoją objętość.

  4. Wstaw ciasteczka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz ok. 20 minut do zarumienienia.

  5. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń