Do góry

Desery Przepis na:

Sernik czekoladowy z czereśniami

Przepis dnia 2020-07-08
Sernik czekoladowy z czereśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 870

Dodano:

Odsłon: 236

Ten sernik to kulinarna rozkosz najwyższych lotów. Delikatność twarogu cudownie kontrastuje ze słodyczą czekolady i aromatem wanilii. Lekko kwaskowy posmak czereśni przełamuje słodycz jednocześnie ją podkreślając. Nie sposób ograniczyć się do jednej porcji.

Składniki

  • 1 kg twarogu mielonego
  • 5 jajek
  • 150 g czekolady gorzkiej dobrej jakości
  • pół szklanki oleju
  • Poł szklanki mleka migdałowego
  • Kilka ziaren kakaowca - opcjonalnie
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Pół szklanki ksylitolu lub cukru
  • Łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
  • Na ciasto kruche: pół szklanki mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki kakao
  • pół szkalnki mąki krupczatki
  • Pół kilo czereśni, łyżka mąki zemniaczanej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik czekoladowy z czereśniami

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto kruche: zagnieć zimne masło z cukrem i mąką, dodaj kakao. Wyłóż dno tortownicy ciastem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut.

    W tym czasie przygotuj masę sernikową:
    rozpuść w rondelku czekoladę wraz z mlekiem migdałowym. Poczekaj aż masa przestygnie.

    Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem, oddawaj powoli ser i olej miksując masę. Na koniec dodaj masę czekoladową i wanilię oraz mąkę ziemniaczaną. Możesz zastąpić mąkę budyniem waniliowym w proszku.


    W moździerzu rozbij kilka ziaren kakaowca. Ten dodatek jest opcjonalny. Dodaj do masy sernikowej.


    Na podpieczone kruche ciasto wylej masę sernikową. Piecz ok. godziny w temperaturze 180 stopni.



    Czereśnie wydryluj, zasyp łyżką cukru i podduś w rondelku. Zalej wodą wymieszaną z mąką ziemniaczaną i mieszaj. Powinien zrobić się gęsty kisiel.


    Polej czereśniami wystudzone ciasto.

  2. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Rita2211 09 lipca Dziękuję za odpowiedź, myślałam o dodaniu ubitych do masy serowej, sernik pieczony wolę właśnie taki bardziej mokry. Na pewno będę robić

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Rita2211 08 lipca Wygląda bardzo smakowicie, tylko co z białkami? do wyrzucenia? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń