Do góry

Desery Przepis na:

Szyszki z ryżu preparowanego, czekolady i kajmaku

Szyszki z ryżu preparowanego, czekolady i kajmaku

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4376

Dodano:

Odsłon: 718

Szyszki z ryżu preparowanego, czekolady i kajmaku to wspomnienie dzieciństwa. Dlatego też robię takie często moim dzieciakom. Zajadają się aż uszy im się trzęsą! Pyszne małe co nieco na każdą okazję i porę dnia. Ja zrobiłam swoje szyszki w trzech kolorach z trzech rodzajów czekolad, ale można je przygotować w jednym kolorze zachowując tylko proporcje jakie podałam w składnikach. Ja zabrudziłam 3 garnki, ale można jeden i też będzie smakować i będą super. Chciałam żeby na talerzu ze słodkościami było kolorowo. Testowałam ten przepis z większą ilością czekolady, ale nie polecam, szyszki bardzo wtedy się kleją, no chyba że doda się o wiele więcej ryżu. Zachęcam do zrobienia takich słodkości

Składniki

  • 900 g ryżu preparowanego
  • puszka masy kajmakowej gotowej 460 g
  • 150 g czekolady
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szyszki z ryżu preparowanego, czekolady i kajmaku

Przygotowanie

  1. Miałam 3 rodzaje czekolad: mleczną, gorzką i białą, z każdej ułamałam połowę tabliczki. Tabliczka ważyła 100 g.

  2. Połowę czekolady mlecznej połamałam i włożyłam do rondla. Dodałam 1/3 puszki gotowej masy kajmakowej. Włączyłam ogień i mieszałam do całkowitego rozpuszczenia się i połączenia składników. Do jeszcze ciepłej masy dodałam 1/3 paczki ryżu preparowanego i wymieszałam. Odstawiłam do ostudzenia. Kiedy masa była już ostudzona zmoczonymi dłońmi formowałam szyszki i odkładałam na tackę. Wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.
    Tak samo postąpiłam z czekoladą gorzką i białą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 23 czerwca O raju! Pamietam to, jadłam chyba raz w życiu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 13 czerwca Smak dzieciństwa:) Tylko, że wtedy zamiast gotowej masy kajmakowej i czekolady dodawało się cukierki: irysy, toffi lub krówki:) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń