Do góry

Desery Przepis na:

Tarta malinowa

Tarta malinowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 122

Dodano:

Odsłon: 76

Jak co roku na działce mam ogromną ilość malin, z których chętnie przygotowuję tartę w sam raz na pyszny lekki deser z nutą słodkości.

Składniki

  • mąka pszenna 220 g
  • cukier puder 50 g
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • margaryna 100 g
  • maliny do ułożenia na wierzch tarty - ilość według uznania
  • serek mascarpone 250 g
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • śmietanka 36% 1 szkl.
  • Cukier wanilinowy 1 łyżeczka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy kruche ciasto: na blat stołu wysypujemy mąkę, cukier, dodajemy pokrojoną wcześniej schłodzoną margarynę, szczyptę soli oraz żółtka i wszystko zagnieść na ciasto. Wstawić do lodówki na jakiś czas.

  2. Zimne ciasto rozwałkować i przenieść na formę od tarty. Następnie widelcem zrobić dziurki na cieście aby ciasto nie wyrosło. Następnie wyłożyć folię aluminiową lub papierem do pieczenia i wsypać groch lub fasolę. Tak przygotowaną formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po 15 minutach zdjąć folię aluminiową z grochem i piec dalej same ciasto przez kolejne 15 minut na złoty kolor.

  3. Przygotowanie kremu:
    Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ostudzamy i dodajemy do zimnego serka mascarpone i razem miksujemy. Następnie śmietankę 36 procent ubijamy na sztywno dodajemy do niej cukier wanilinowy i łączymy z masą serową. Krem wstawiamy na około 20 minut do lodówki, następnie wykładamy go na ostudzone ciasto i wyrównujemy. Układamy oczyszczone maliny na krem. Ja dodatkowo posypałam swoją tartę odrobiną startej czekolady mlecznej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń