Do góry

Desery Przepis na:

Torcik Czekoladowo-Miodowy-"Спартак".

Torcik Czekoladowo-Miodowy-Спартак.

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 9604

Dodano:

Odsłon: 1788

Ciasto szybko się robi,idealnie sprawdzi się na świąteczny stół lub inną uroczystość.Uwielbiam takie przekładane ciacha.Ciasto pochodzi z kuchni rosyjskiej.

Składniki

  • Tortownica 22 cm
  • Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka L
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g miodu
  • 100 g masła lub margaryny
  • Krem:
  • 600 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 130 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 jajka L
  • cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy 40 g
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • Polewa:
  • pół kostki masła lub margaryny
  • pół szkl.cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny+3 łyżki wody
  • parę kostek białej czekolady
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać przez sitko mąkę i kakao,proszek do pieczenia,suche składniki wymieszać.
    Masło roztopić w misce na parze,dodać miód i cukier,wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji,następnie wbić jajka i roztrzepać je trzepaczką rózgową,wsypać sodę,dokładnie wymieszać i gotować na parze ok.10 min.
    Całość przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników,ciasto odstawić do lodówki na 20 min.
    Schłodzone ciasto wyjąć na blat i podzielić na 6 równych części-w zależności od tego jak dużej formy do pieczenia chcemy użyć,każdy kawałek ciasta formujemy w kulę.

  2. Na papierze do pieczenia odrysować okrąg,każdy kawałek ciasta rozwałkować cienko na 2 mm,przełożyć na blaszkę,nakłuć widelcem w paru miejscach po całości,wypiekać w piekarniku w temp.180 C przez 7 min.


    Do rondelka wsypać budyń waniliowy,wlać trochę mleka dokładnie wymieszać,wlać resztę mleka i wstawić na gaz,gotować na małym ogniu.

    Do małej miski wsypać cukry i wbić jajka,całość dokładnie zmiksować i przelać do rondelka z mlekiem i budyniem,mieszać za pomocą trzepaczki rózgowej do zgęstnienia.
    Budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
    Zimny budyń zmiksować mikserem,w osobnej misce ubić masło temp.pokojowej na puch.
    Do ubitego masła wrzucamy po łyżce budyniu,ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji i tak do wykończenia budyniu.
    Gotowym kremem przekładamy nasze deseczki,na krem można rozsypać po garści zmielonych orzechów laskowych.
    Boki tortu smarujemy kremem i obsypujemy orzechami.
    Górną deseczkę smarujemy polewą(Żelatynę zalewamy wrzątkiem,masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka na mały ogień,gdy masło się rozpuści wsypujemy cukier puder przesiany przez sitko,mieszamy do rozpuszczenia,następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao oraz wrzucamy żelatynę i mieszamy energicznie,pozostawiamy chwilę do przestygnięcia,następnie smarujemy górę ciasta).
    Ciasto najlepiej smakuje na drugi,trzeci dzień.

  3. Taka moja rada krem najlepiej przygotować z 1,5 porcji.
    Przepis na ciasto pochodzi z kuchni rosyjskiej.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń