Do góry

Desery Przepis na:

Tort Śmietankowy z Frużeliną Truskawkową.

Tort Śmietankowy z Frużeliną Truskawkową.

Autor:

Przepisów i artykułów: 486 Ocena: 8875

Dodano:

Odsłon: 2647

Torcik ten przygotowałam jak rok rocznie na prezent urodzinowy dla cioci,zniknął szybko,więc podzielę się przepisem :-)

Składniki

  • Tortownica 24 cm
  • Biszkopt:
  • 8 jajek L
  • 3/4 szkl.cukru
  • 1 i 3/4szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Frużelina Truskawkowa:
  • 500 g truskawek
  • 5 łyżek cukru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
  • Krem do przełożenia:
  • 600 ml śmietany kremówki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • Krem do dekoracji:
  • kostka masła lub margaryny
  • 200 g mleczka skondensowanego
  • cukier puder do smaku
  • barwniki spożywcze
  • Dodatkowo:
  • pół słoiczka dżemu truskawkowego
  • sok z cytryny do nasączenia+cukier do smaku+woda
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników przygotować biszkopt.
    Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko,białka oddzielić od żółtek,ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodawać partiami cukier,dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia.
    Do masy jajecznej wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników,wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy górę i wkładamy do nagrzanego piekarnika,pieczemy w 180 C przez 35 min.do suchego patyczka.

  2. Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odwracamy do góry dnem,ściągam tortownicę oraz papier i pozostawiam do wystygnięcia.

    Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
    Truskawki można użyć mrożone lub świeże w sezonie.
    Truskawki zasypać cukrem,

  3. podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru,wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie,dobrze wymieszać i zagotować,zdjąć z palnika,wrzucić napęczniałą żelatynę,dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do wystygnięcia.
    Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

    Śmietankę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.
    Śmietankę i serek ubijamy razem na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder do smaku,zmiksować krótko i krem jest gotowy(odłożyć parę sporych łyżek na górę i boki).

    Krem do dekoracji,masło ubijamy na puch z cukrem pudrem do smaku,następnie stopniowo dolewamy mleczko cały czas miksując,gotowy krem barwimy,krótko miksujemy i gotowe.

    Nasączenie tortu,wycisnąć sok z cytryny,uzupełnić do 300 ml wodą i wsypać cukier do smaku,wymieszać i gotowe,można również nasączyć alkoholem,jeśli tortu nie będą jadły dzieci.


    Biszkopt dzielimy na 3 blaty.

  4. Pierwszy krążek układam na talerzu,nasączam,smaruje blat dżemem,nakładam rant od tortownicy i wykładam pierwszą warstwę kremu,robiąc wgłębienie na frużelinę,lub wyłożyć warstwę kremu i część przełożyć do woreczka foliowego,objechać tortownicę kremem przy brzegu.

    Wykładam połowę frużeliny na krem,

  5. wyrównuje i nakładam drugi krążek biszkoptu,nasączam,smaruje dżemem,wykładam resztę kremu,frużelinę,przykładam ostatnim krążkiem biszkoptu,dociskam górę,nasączam i całość tynkuje pozostałym kremem.

    Z kremu do dekoracji zrobiłam tulipany tylką rosyjską.


  6. Torcik wstawić na noc do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń