Do góry

Desery Przepis na:

Wegańskie ciasto kakaowe

Wegańskie ciasto kakaowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1834

Dodano:

Odsłon: 1467

Nie ma lepszego sposobu aby pozbyć się smutków niż słodkości, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, pełnym paskudnej pogody za oknem, która nas nie rozpieszcza. To kakaowe ciasto jest łatwe do przygotowania, w pełni wegańskie oraz bardzo czekoladowe i przepyszne. Na poprawę nastroju idealne.

Składniki

  • DO CIASTA CZEKOLADOWEGO:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • DO POLWEY CZEKOLADOWEJ:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wegańskie ciasto kakaowe

Przygotowanie

  1. Nagrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
    Do dużej miski dodać 1,5 szklanki mąki, 1 szklankę cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej oraz 1/3 szklanki kakao i dokładnie ze sobą wymieszać.

  2. Następnie do suchych składników dodać 1 szklankę wody, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, 1 łyżkę octu oraz 1/3 szklanki oleju i dokładnie wszystko wymieszać.
    Ciasto mieszać do czasu, aż powstanie gęsta czekoladowa masa - kilka grudek jest w porządku, najważniejsze, aby na dnie miski nie pozostała mąka.

  3. Tak przygotowaną czekoladową masę wlać do blaszki do pieczenia i piec w uprzednio nagrzanym piekarniku przez ok. 35 minut.
    Stopień upieczenia ciasta można sprawdzić drewnianym patyczkiem.
    Jeśli mamy zamiar zrobić własną, domową polewę czekoladową należy pamiętać, że ciasto powinno ostygnąć - co zajmuje mniej więcej ok. 1 godziny.

  4. Aby zrobić polewę czekoladową:
    Do miski dodać 1,5 szklanki cukru pudru, 1/4 szklanki kakao, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - zamieszać i zacząć dodawać stopniowo 3 łyżki wody. Każdorazowo dokładnie mieszać masę tak aby była gęsta, lecz nie lejąca się.

  5. Schłodzone ciasto należy polać przygotowaną polewą czekoladową i równomiernie rozprowadzić ją po wierzchu.
    Następnie pokroić ciasto na równe kawałki.
    Tak przygotowane idealnie komponuje się ze szklanką schłodzonego mleka.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń