Do góry

Desery Przepis na:

Wielkanocne tartaletki „Słodkie jajko”

Wielkanocne tartaletki „Słodkie jajko”

Autor:

Przepisów i artykułów: 397 Ocena: 3628

Dodano:

Odsłon: 185

Jajko to nieodłączny element Wielkanocny. Jest największym symbolem i bohaterem nadchodzących świąt. A co powiecie na jajko w wersji na słodko? Tak, to możliwe! Zapraszam Was na wspaniałe tartaletki, które wizualnie świetnie odgrywają rolę jajka. Czekoladowy, delikatny i niezwykle kruchy spód po brzegi wypełniony lekkim kremem, cudownie pachnącym wanilią, w którym zatopiona jest słodka i soczysta brzoskwinia. Pistacje pełnią tu rolę szczypiorku i nadają niezwykłej chrupkości. Deser pięknie się prezentuje i wyjątkowo smakuje. Idealnie wpisuje się w wielkanocny klimat. Gorąco Wam polecam!

Składniki

  • Ciasto
  • 370 g mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 45 g cukru pudru
  • 30 g smalcu
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany *
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem waniliowy
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 250 g naturalnego serka kremowego **
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej ***
  • Dodatkowo
  • 6 połówek brzoskwiń w syropie
  • 2 łyżki posiekanych pistacji
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wielkanocne tartaletki „Słodkie jajko”

Przygotowanie

  1. Ciasto

    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy kruche ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Foremki do tartaletek cienko wylepiamy kruchym ciastem i układamy na blaszce do pieczenia. Spód tart nakłuwamy widelcem.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 12-15 minut. Upieczone tarty wyjmujemy z piekarnika. Po około 5 minutach, gdy lekko przestygną, delikatnie przekręcamy do góry nogami, aby wyjąć je z formy. Można delikatnie postukać spodem foremki o blat, ułatwi to wyjęcie. Tarty odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

  2. Krem waniliowy

    Do śmietany dodajemy pastę z wanilii i ubijamy na sztywną masę na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy serek oraz cukier puder i mieszamy do połączenia się składników.
    Każdą tartę wypełniamy przygotowanym kremem. Brzoskwinie odsączamy z soku i osuszamy ręcznikiem papierowym. Połówki brzoskwiń układamy na środku każdej tarty. Dekorujemy posiekanymi pistacjami.
    Smacznego!

    Odnośniki

    * jeśli ciasto pod koniec zagniatania będzie zbyt twarde, można dodać jeszcze łyżkę śmietany
    ** użyłam serka philadelphia
    *** można zastąpić ekstraktem z wanilii lub laską wanilii

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń